Višković: Za Vladu prihvatljiv dogovor sindikata i poslodavaca /VIDEO/

Premijer Republike Srpske Radovan Višković poručio je da je za Vladu Srpske prihvatljiv svaki dogovor sindikata i poslodavaca o najnižoj plati, ali da će, vjerovatno, i dalje Vlada donositi odluku o njenom iznosu zbog nemogućnosti dogovora druga dva socijalna partnera.

“Srbija najavljuje da će najniža plata biti 630 KM, a kod nas je već 650 KM, pa čak i više primaju radnici u javnom i realnom sektoru”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci gdje je učestvovao na poslovnoj konferenciji “Izazovi i budućnost poslovanja”.

On je dodao da Srpska ima skoro dva puta veću najnižu platu u odnosu na Federaciju BiH.

“Ove godine smo u Srpskoj imali dva puta povećanje najniže plate. Srpska je pokazala da je bolji poslovni ambijent u odnosu na Federaciju BiH”, napomenuo je Višković.

Premijer Srpske je naglasio da je Memorandum o zajedničkim politikama, koji su 2017. godine potpisale Vlada Srpske i Unija poslodavaca Srpske, realizovan 90 odsto, te da ostaju određene mjere koje se odnose na zdravstvo i obrazovanje.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić istakao je da je Vlada kroz različite mjere dala privredi oko 950 miliona KM za povećanje plata i tehnološki razvoj.

Trivić je naveo da pokazatelji u privredi govore da je većina problema riješena i da Republika Srpska ima jedan od najpovoljnijih privrednih ambijenata u okruženju.

“U narednom periodu neophodno je uraditi reforme obrazovanja, zdravstva, javnih preduzeća kako bismo se zajedničkim snagama borili protiv izazova u privrednom razvoju”, rekao je Trivić u pauzi Poslovne konferencije koja se održava u Banjaluci.

Govoreći o najnižoj plati u Republici Srpskoj, Trivić je naveo da je evidentno da će o tome biti riječi do kraja godine, te da će njen iznos biti određen u decembru odlukom Vlade Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *