Višković spreman da pomogne da se formira tim za izradu zakona o medijima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izrazio je spremnost da pomogne u formiranju radne grupe za izradu zakona o medijima u kojem bi bilo definisano ko su mediji, ko novinari i koja su njihova ovlaštenja.

“Tako ćemo zaštiti sve slobode i ljude koji rade svoj posao časno i pošteno”, rekao je Višković i podsjetio da postojeći zakon koji dotiče tu oblast potiče iz 1994. godine.

Govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, Višković je istakao da je predlagač tog zakona Ministarstvo pravde i da on ne predstavlja udar na slobodu medija niti bilo koju drugu slobodu.

“Cilj ovog zakona je preventiva da bi se uredila oblast korištenja savremenih tehnologija. Zašto niko nije pomenuo da u tom zakonu postoji uvedena nova glava koja kažnjava seksualno zlostavljanje, kao i glava koja kažnjava svakog ko emituje i objavljuje tuđe slike, video zapise i drugo”, rekao je Višković sinoć za RTRS.

On je napomenuo da je zakon je u redovnoj proceduri, koja podrazumijeva javnu raspravu minimalno 60 dana i da svi zainteresovani subjekti mogu dati prijedloge i komentare koji će biti uvaženi ako idu u pravcu poboljšanja zakona.

Komentarišući najave da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, Višković je rekao da je njegov cilj da se formira registar u kojem će biti sve nevladine organizacije, te prijavljeno ko i od koga je dobio određen iznos novca i za šta je on namijenjen.

“Niko neće biti nazivan špijunom niti državnim neprijateljem, ali je neophodno urediti prostor privređivanja od sive zone”, rekao je Višković.

Kada je riječ o odluci Vlade da prekine saradnju sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, Višković je napomenuo da to nije namjera da se prekinu diplomatski odnosi sa te dvije zemlje, ali da Srpska ima pravo da sebe štiti.

“Ne možemo da dozvolimo da se neko do te mjera upliće u suverenitet zemlje, narušava odnose u njoj i da idu u pravcu da ugroze bezbjednost građana”, rekao je Višković.

Komentarišući opoziciju u Srpskoj, Višković je najavu osnivanja nove stranke ocijenio kao još jedan debakl i potvrdu da je opozicija značajno narušena podjelama.

On očekuje i da će uskoro biti riješeno pitanje formiranja nove vlade Federacije BiH kako bi se zajedno posvetili projektima koji su u interesu građana oba entiteta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *