Višković: I Zolak potvrdio da je Srpska bila u pravu

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je sve u vezi sa kiseonikom bila kreirana afera sa ciljem da se optuži vlast i zdravstveni sistem u Srpskoj, a da njeni kreatori nisu prezali čak ni od toga da neko plati životom, te naglasio da je ponosan što Vlada Srpske to nije dozvolila.

“Pokazali smo i dokazali da koristimo kiseonik koji po standardima odgovara medicinskom i da su pacijenti dobili kiseonik potrebnog kvaliteta. Posljednji događaji su i potvrdili da smo sve vrijeme bili u pravu, a evo sada je to praktično potvrdio i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak”, rekao je Višković za “Glas Srpske”.

Višković je pojasnio da je Zolak, nakon što je poplavljena punioca kompanije “Meser” u Rajlovcu, zatražio od Ministarstva civilnih poslova i Savjeta ministara BiH hitno rješenje problema, ističući da Vlada Srpske isto to traži dva mjeseca.

Prema Viškovićevima riječima, Zolak praktično traži da se hitno izda dozvola da se kiseonik privremeno puni u Mostaru ili Zenici.

“Republika Srpska to traži posljednja dva mjeseca i Zolak je bio kategoričan da to ne može, čak je izjavljivao da dok je živ neće izdati takvu dozvolu. I šta se sada dešava? Isti taj Zolak, sada kada je u pitanju `Meser`, traži hitno rješenje problema”, naveo je Višković.

On je precizirao da se punionica u Mostaru ni po čemu ne razlikuje od punionica u Laktašima, Petrovu ili Bijeljini.

“Veoma je štetno i opasno da se opskrbljivanje zdravstvenih ustanova kiseonikom svede na jednu firmu. Da se bilo šta desi, da dođe do havarije u toj firmi, kao što je sada poplava, mi dolazimo u situaciju da već sljedeći dan nemamo kiseonika”, napomenuo je Višković.

Premijer Srpske smatra da je Zolak trebao sam da reaguje i riješi problem, pogotovo kada je došao zahtjev iz Republike Srpske.

“Vidjećemo da li će on sada napraviti još jedan presedan pa tražiti hitno reagovanje i odobravanje privremene dozvole samo za nekoga u Federaciji BiH, a da to ne uradi za Srpsku”, rekao je Višković.

Višković je dodao da u to ne želi da vjeruje, te da ako nešto važi za nekoga u Mostaru ili Zenici, onda mora da važi i za bilo koga u Srpskoj.

“Ukoliko Zolak uradi nešto drugačije, onda je sam sebi presudio u smislu moralnosti, stručnosti i toga da li treba da postoji ta agencija i on kao direktor”, istakao je on.

Višković je dodao i da su iz “Mesera” bili jako korektni, ali da je bitno napomenuti da su cijene kiseonika sada znatno skuplje.

Predsjednik Vlade Srpske je precizirao da je cijena bila 0,92 KM sa PDV-om po litri kiseonika, a sada je 1,24 bez PDV-a.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.