Više od pola ispitanih romkinja poznaje ženu žrtvu nasilja /VIDEO/

Predstavnici Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” su sastankom sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem ozvaničili početak međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” čiji je akcenat na prijavljivanju nasilja nad ženama.

Teme ovogodišnje međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” su generacijska jednakost i nulta tolerancija prema seksualnom nasilju.

Predstavnici “Otaharina” iznijeli su podatke iz istraživanja koje je sprovedeno među Romkinjama, prema kojem je od 138 ispitanih žena njih 77 reklo da poznaje jednu ili više žena koje su doživjele nasilje u porodici.

Direktor “Otaharina” Dragan Joković je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo što je Mićić još jednom pokazao da je prijatelj Roma i da podržava nultu toleranciju prema nasilju.

Mićić je ocijenio da je jedan od načina suzbijanja nasilja ekonomska stabilnost, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Ponosan sam što je Bijeljina prvi grad u BiH koji je uspostavio jedinstven sistem pomoći Romima – izgradili smo plastenike, osnovali socijalno preduzeće, a u toku je izgradnja socijalnih stanova, tako da će Romi na jednom mjestu moći da žive u uslovima dostojnim čovjeka, da samostalno privređuju i zarađuju”, rekao je Mićić.

On je istakao da se pripadnici svih manjinskih zajednica u Bijeljini moraju osjećati ravnopravno i da će Gradska uprava nastaviti da pomaže projekte koji imaju za cilj smanjenje nasilja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *