Ovčarstvo isplativo, Jankovići u Ljeskovcu proširili stado /VIDEO/

Bili smo i ranijih godina na ovom imanju, gdje smo kako tada, tako i danas rado viđeni gosti. Priču sa gazdinstva Jankovića u Ljeskovcu počinjali smo tada onom o kozarstvu, danas je pored koza u stadu domaćina Stojana više od 100 ovaca. Uvidio je kaže da u ovčarstvu isplativosti ima, pa iz godine u godinu stado je sve brojnije.

I s razlogom optimizam i elan za radom, potražnja za jagnjadima ne opada, pa oni koji su se zadržali u ovom poslu i koji su uspjeli održati farme mogli su do solidne računice.

Uprkos sušnoj prošloj godini kada je farmere s razlogom prinosom izdala i koševina trave, uspio je Stojan za svoja grla obezbijediti dovoljne količine hrane, kako sijena i slame, tako i žitarica s kojima će moći sačekati početak vegetacije i novu sezonu ispaše.

Posao se isplati kaže naš sagovornik jer ovca nije zahtjevna za držanje, a tržište na dohvat ruke. Prirodna bogatstva krajolika, te obilje trave uz kanalsku mrežu nadomak farme koriste ovce i koze u ispaši.

Da se borio u samim začecima ovog posla i sam priznaje. Mnogo toga je nedostajalo ali se od ideje, koja bi znao je, mogla značiti solidan prihod porodičnom seoskom gazdinstvu, nije odustajao.

Iz godine u godinu kupovao je Stojan i ono što mu je od mehanizacije nedostajalo kako bi lakše održavao farmu i obrađivao zemlju. Trebao bi ističe još nabaviti presu koja mu nedostaje. Obrađuje dva i po hektara zemlje u vlastitom posjedu a dobar dio uzima u zakup.

Prodaju Jankovići sir i kozije mlijeko i surutku za kojima potražnja ne jenjava u posljednje dvije godine. 

I podsticaji su značajna podrška proizvođačima, a Jankovići su uz registrovano gazdinstvo osim republičkih uspjeli prošle godine po prvi put ostvariti i podsticaje lokalnog Agrarnog fonda.

U punom je jeku i sezona jagnjenja, pa će ubrzo stado biti brojnije. Jankovići su se opredijelili za uzgoj pramenke i nisu se kaže Stojan pokajali.

Kupci po jagnjad stižu uglavnom iz Bijeljine i okruženja. Što ne prodam ranije tokom godine, uglavnom se proda oko božićnih i novogodišnjih praznika kaže Stojan. A dok tokom zimskih mjeseci vegetacija miruje, farme žive i pravo su oličenje vrijednog rada na semberskom selu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *