Virus korona ne posustaje u zemljama regiona /VIDEO/

Virus korona ne posustaje u zemljama regiona. Broj pregleda u kovid ambulantama raste iz sata u sat a popunjavaju se i bolnički kapaciteti. U međuvremenu, Moskva nudi Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori vakcinu protiv virusa korona.

Situacija sa koronavirusom najgora je  u Beogradu, gdje je najveći broj oboljelih i najveći pritisak na zdravstvene ustanove. Trenutno je  slobodno oko 300 mjesta u bolnicama  dok broj pregleda u kovid ambulantama raste. Koronavirus ušao u predškolsku ustanovu u Leskovcu, zaraženo 12 zaposlenih. Hala “Čair” u Nišu spremna je za prijem  oboljelih od kovida. U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno su smještena 434 kovid pacijenta a  više od 250 bolesnika je na kiseoničkoj terapiji.

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun, prof. dr Dragoš Stojanović, kaže za RTS je ta zdravstvena ustanova ponovo ušla u kovid režim i da su za jedan i po dan na liječenje primili 225 pacijenata. Bojim se da ćemo za manje od jednog i po dana napuniti sve kapacitete, poručuje Stojanović. Naveo je  da su tokom prethodne noći imali 125 prijema.

Rusija želi da prvu vakcinu “sputnjik pet” protiv virusa korona proizvodi zajedno sa Srbijom, ali i sa Republikom Srpskom i Crnom Gorom, koji su već obaviješteni da ovaj prijedlog o saradnji postoji, rekla je Natalija Šatilina, zastupnik ruske kompanije “Smart teh” u eventualnim pregovorima o saradnji. Ona je dodala da je prijedlog o saradnji već predstavila nadležnima u Srbiji, te da čeka odgovor.

I U Crnoj Gori nepovoljna epidemiološka situacija.  Četiri pacijenta preminula su od posljedica zaraze virusom korona i to tri u beranskoj bolnici, a jedan u Opštoj bolnici Bar, saopšteno je iz tih zdravstvenih ustanova.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 časa od posljedica virusa korona preminule 33 osobe, dok je zabilježeno 1.467 novih slučajeva zaraze.

Slovenački ministar zdravlja Tomaž Gantar ponudiće ostavku ako vladine restriktivne mjere ne budu zaoštrene ili ako dođe do njihovog popuštanja. Gantar se zalaže za zaoštravanje mjera, uključujući dalju redukciju saobraćaja i rada trgovina i uslužnih djelatnosti.

Slovenački premijer Janez Janša smatra da postojeće mjere treba striktno poštovati i da nove ne bi trebalo uvoditi.Prema informacijama slovenačkih medija u Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 1.048 novih slučajeva zaraze virusom korona, što je više nego dvostruko veći broj od prethodnog dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *