Veterani: Republiku Srpsku su stvarali borci

Predstavnici nekoliko udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske sa područja Semberije, Majevice i Posavine smatraju da su nečasni zahtjevi Asocijacije “Stvaraoci Srpske” za isplatu valorizovane naknade za ratni period i naglašavaju da su Republiku Srpsku stvarali borci, a ne samo članovi ove asocijacije.

Predsjednik Udruženja veterana “Garda Panteri” Petar Cvijetinović rekao je da ova udruženja poštuju ulogu Asocijacije, ali da ih vrijeđa to što navode da su jedini stvarali Republiku Srpsku”.

“Smatramo da treba riješiti materijalna pitanja narodnih poslanika, onih koji loše žive. Međutim, 99 odsto njih dobro žive, te smatramo da sada treba početi rješavati pitanje boraca”, rekao je Cvijetinović, naglasivši da su veterani apsolutno protiv ove inicijative.

Predsjednik Udruženja veterana “Tobutskih sokolova” Aleksa Lazarević rekao je da su ova udruženja izričito protiv zahtjeva Asocijacije “Stvaraoci Srpske”, te najavio da će borci, ukoliko bude potrebno izaći i na ulice i tražiti svoja prava.

“Niko nema pravo da ignoriše borce kao stvaraoce Republike Srpske”, rekao je Lazarević.

On je zatražio da predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić zakaže vanrednu skupštinu na kojoj bi se borci izrazili o ovom pitanju.

“Poistovijetiti se sa nečim u čemu je učestvovao cijeli narod Republike Srpska je nešto sa čime se ne možemo pomiriti, njihova uloga je bila velika, ali za to su imali imaju određena primanja. Borci su, međutim, sve nevolje prebrodili u ratu, na ratištima širom Republike Srpske, braneći je”, rekao je Lazarević novinarima.

Predsjednik Udruženja veterana “Mandini lavovi” Drago Tomić rekao je da su zahtjevi Asocijacije još jedno poniženje za borce, te naveo da će borci, ako bude bilo potrebno, izaći na ulice i zatražiti svoja prava.

Stranke koje participiraju u Narodnoj skupštini Srpske u utorak, 21. jula, na Palama su potpisale izjavu o podršci inicijativi za rješavanje pitanja stvaralaca Republike Srpske, odnosno o isplati valorizovane naknade za ratni period za poslanike u prvom sazivu Narodne skupštine, tri člana Predsjedništva i članove Vlade Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *