Veliko interesovanje podebljalo podsticaje

Prerađivačka industrija, ali i mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj mogu računati na dodatnih dva miliona maraka namijenjenih za podsticaje, s ciljem postizanja veće konkurentnosti, što će, prema riječima poslodavaca, trasirati put do kvalitetnijih radnih mjesta i većih plata.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS naveli su za “Glas” da je grant za velike investicione projekte proširen za dodatnih 1,5 miliona maraka, tako da privrednici umjesto na dosadašnjih 12 mogu da računaju na 13,5 miliona maraka.

– Na javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja koji je raspisan krajem marta prijavilo se 312 privrednih subjekata iz najznačajnijih oblasti prerađivačke industrije. S obzirom na veliku zainteresovanost i vrijednost investicionih projekata, za podršku razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija odobren je veći iznos podsticaja za te namjene – objasnili su u resornom ministarstvu.

Osim toga, kažu u ministarstvu, i mala i srednja preduzeća mogu računati na dodatnih pola miliona maraka namijenjenih za podsticaje.

– Zbog velike zainteresovanosti preduzetnika i privrednih društava grant smo uvećali za pola miliona, tako da privrednici iz tog sektora mogu računati na 1,5 miliona KM. Do sada se prijavilo oko 70 privrednika iz tog sektora – kazali su u ministarstvu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da su podsticaji za privrednike najbolja podrška koju Vlada Srpske obezbjeđuje da se kroz investicije, odnosno podršku tehnološkom razvoju dođe do produktivnijih radnih mjesta i većih plata.

– Dobro je da se povećavaju iznosi za podsticaje. To će sigurno dati pozitivne efekte na rast tehnološkog razvoja domaće privrede. Svaka ta podrška, za koju kažemo da je podrška privredi, u stvari je podrška radnicima, jer tehnološki razvoj stvara kvalitetnija radna mjesta. Podsticaji su motivacija da se i u ovim izuzetno teškim vremenima ide u pravcu investicija – kazao je Trivić, koji je i predsjednik Udruženja poslodavaca poljoprivrede i prehrambene industrije Srpske.

Poziv

Ministar privrede i preduzetništva RS Vjekoslav Petričević pozvao je u petak privrednike da apliciraju na javni poziv za dodjelu podsticaja za mala i srednja preduzeća s ciljem postizanja veće konkurentnosti i produktivnosti u procesima proizvodnje kako bi odgovorili na brojne zahtjeve na domaćem i evropskom tržištu.

Rok za dostavljanje prijava za podsticaje malim i srednjim preduzećima produžen je do 31. avgusta, a novac je namijenjen za digitalnu transformaciju, tehničke inovacije, očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, te organizovanje zajedničkog nastupa na sajmu.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *