Većim učešćem građana u donošenju odluka do jačih mjesnih zajednica /VIDEO/

U drugoj fazi projekta” Jačanje uloge MZ u Bosni i Hercegovini “, planirana je realizacija niza aktivnosti do kraja 2023 god. na području Grada Bijeljina, a sve sa ciljem povećanja broja građana koji će biti uključeni u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira gradska uprava.

Kroz realizaciju projekta jačanja uloge mjesnih zajednica u BiH, na području Bijeljine se intenzivno radi na viziji razvoja mjesnih zajednica u ovom kraju. Prijedlog ovakve odluke usvojila je i Skupština Grada u avgust prošle godine. Prema planu u drugoj fazi ovog projekta , planiran je niz aktivnosti koje ce biti relizovane u narednom periodu , za šta su izvdojena finansijska izdvajanja u ukupnom iznosu nešto većem od 36 hiljada marka, od čega su donatorska sredstva 18 hiljada, i sredstva izdvojena od strane Grada Bijeljina  oko 18 hiljada.

Ovaj višegodisnji projekat , u drugoj fazi , okupice sve članove mjesnih zajednica od članova savjeta, predsjednica , do građana, kako bi se na pravi način definisali prioriteti rada i finansiranja određenih neophodnih stvari u sklopu zajednice.

U skladu sa prethodno iskazanim potrebama , planirana je i rekonstrukcija kancelarija osam zajednica sa podrucija grada.

Potrebno je kaže Vićanovićeva, da mjesne zajednice funkcionisu u punom kapacitetu , jer većim angažmanom postoji način da se izvori finansiranja poboljšaju i delegiraju na potrebne stvari.

199 mjesnih zajednica i 41 lokalna samouprava sirom zemlje ucestvuje u drugoj fazi projekta , cime ce se doprinjeti poboljsanju kvaliteta zivota oko 400 hiljada ljudi.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *