Uzgoj ozimog luka u Semberiji /VIDEO/

Pred povrtarima je vrijeme kratkog predaha od poljoprivrednih radova, ipak i odluka koliko sijati iduće godine ukoliko cijene sjetvenih repromaterijala budu i visočije. U proizvodnim atarima Semberije trenutno stasava ozimi luk, koji će u glavici ili peru na tržište u rano proljeće.

Osim što se sadnja luka obavlja na jesen, na proljeće i tokom avgusta mjeseca u Semberiji se luk proizvodi i iz sjemena. Kako god, tehnologiju i sadnje i sjetve treba dobro poznavati. U Janji kod Bijeljine gdje je zastupljena intenzivna povratarska proizvodnja ne odustaje se od uzgoja ozimog luka. Sadnja je na njivama obavljena tokom oktobra mjeseca, uz dobru pripremu oranice biljka na otvorenom polju je u dobroj kondiciji i spremna će dočekati mraz i niže temperature .Sjeme je bilo skupo ove godine, ali se proizvodnja luka isplati, kažu poljoprivrednici.

U zavisnosti od cijena i stanja na tržištu luk iz plasteničke proizvodnje sa ovog imanja biće obran  u peru u rano proljeće.

Luk sa ovih plodnih oranica siguran plasman nalazi na otvorenom tržištu.Luk je u većini kuhinja osnovna namirnica. Iako na prvi pogled uzgoj izgleda veoma jednostavno, želimo li dobiti kvalitetne glavice, uzgoju se mora pridodati ipak malo više pažnje, kažu proizvođači ovog povrća.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *