Uzgajivačima ovaca i svinja manjka mušterija pred praznike

Kao nikad do sada, za prasad i jaganjce gotovo niko i ne pita, iako su još svega tri dana ostala do Vaskrsa, iza kojeg dolaze i Praznik rada – 1. maj, a onda i krsne slave Đurđevdan i Markovdan.

Potvrdili su nam to farmeri, koji će ovih dana, u kojima bi u normalnim okolnostima i te kako imali mušterija, po svemu sudeći – ostati praznih novčanika.

Sa druge strane, i oni koji prodaju pečeno meso ističu da je potražnja manja u odnosu na ranije godine.

“Znatno su povećane narudžbe za manje količine. Rijetko ko traži da kupi cijelo pečeno prase. Kada su u pitanju narudžbe za Vaskrs, uglavnom su to količine za porodične ručkove – kilogram, dva, tri ili pet. Narudžbe se već dosta pišu i za Đurđevdan, s obzirom na to da je ta krsna slava blizu. Ljudi neće da sazivaju goste u velikom broju te već unaprijed naručuju manje količine, odnosno oko pet-šest kilograma mesa”, rekao je za “Nezavisne novine” Slaviša Manojlović, koji se bavi prodajom pečenja.

Farmeri podsjećaju da im je prodaja proteklih sedmica ionako bila mršava, jer ne rade restorani, pa pečeno meso niko ne kupuje, a ni narednih dana ne nadaju se povećanom obimu posla.

“Ponuda je veća od potražnje, pa samim tim dolazi i do pada cijene, te ugrožene rentabilnosti proizvodnje. Sa druge strane, kao i obično, vrlo je mala intervencija u zaštiti domaće proizvodnje. Uvoz je i dalje veoma velik”, rekao je za “Nezavisne” Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

Kako je dodao, u ovom periodu je evidentan višak svinja, a ako proljeće ne pokaže obećavajući prihod u svinjarstvu, uzgajivači će biti prinuđeni da smanje proizvodnju.

“Svi domaćini koje žele pečenicu u kući tražiće je nemalo za proširen ručak. Dakle, tu će se tražiti pečenice do 20 kilograma. Cijena će ovih dana biti oko četiri marke po kilogramu”, naveo je Maljčić.

Kako je i on ocijenio, potražnja za svinjama će ovaj put biti manja nego ikad.

“Slijede Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan. To je po pravilu period da ne možete dići glavu od posla. A sada, evo, niko se i ne raspituje”, rekao je Maljčić.

Slično kaže i Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza “Tor”, koji ističe da im je, uz situaciju u vezi sa virusom korona, račune pomrsio i uvoz. On ima koze, ovce, krave, junice, telad itd., ali mu manjka mušterija.

“Kome sada da prodam, recimo, jare? Ili jaganjce, koji su sada taman za prodaju. Slijede blagdani, a većina jagnjadi i jaradi će ih preživjeti, sigurno. Niko ih okretati neće. Recimo, Jablanica je dnevno ‘gutala’, otprilike 300 jagnjadi. A sada ni restorani ne rade. Ovo je katastrofa”, požalio nam se Kovač, koji je dodao da jaganjci po kilogramu koštaju oko šest maraka.

Sreća u nesreći je to što će, kako dodaje, biti trave, pa će stoka moći da se prehrani do jeseni.

“A onda ćemo vidjeti šta ćemo. Sada jaganjce neće niko”, kaže Kovač.

Vjernicima je, podsjetimo, preporučeno da porodičnu krsnu slavu proslave samo u krugu uže porodice, zbog novonastale situacije usljed pojave virusa korona i odluka nadležnih. Isto se odnosi i na predstojeći Vaskrs, ali i na prvomajske praznike, kada bi izletišta, da stanje nije ovakvo, vrvjela od izletnika.

(Nezavisne)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *