Utopljavanje kuća spas od velikih računa

Stanovnici Republike Srpske koji planiraju da zamijene dotrajalu stolariju, izolaciju ili sistem grijanja mogu računati na pomoć, jer bi do kraja godine trebalo da bude raspisan poziv za mjere energetske efikasnosti u privatnom stambenom sektoru, za šta je planirano više od tri miliona evra.

Riječ je o projektu Evropske komisije za BiH, koji u Srpskoj sprovodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Prema riječima direktora ovog fonda Srđana Todorovića, na poziv će moći da se prijave svi vlasnici kuća i stanova, piše “Glas Srpske“.

Za učešće će biti potrebno priložiti tri posljednja računa za električnu energiju, na kojima mora postojati određen nivo potrošnje, kao i predračun radova na osnovu kojeg se traži određen iznos novca.

– Poziv će biti sprovođen po principu do isteka sredstava, dakle neće biti rangiranja. Osnovni preduslov je da u objektu neko živi, a to će svi aplikanti moći da dokažu na osnovu visine računa za električnu energiju – kazao je Todorović.

Dodao je da će vlasnici stambenih objekata za ove namjene od ovog fonda moći povući do 5.000 maraka, odnosno 50 odsto od ukupnih troškova, koliko moraju uložiti i sopstvenih sredstava. 

– Što se tiče poziva spremni smo da ga odmah raspišemo, jer su sve procedure i pripreme završene. Čekamo samo da nam resorno ministarstvo prebaci potrebna sredstva, kako je to predviđeno ovim aranžmanom sa Evropskom komisijom i zaključkom koji je u okviru informacije o ovim aktivnostima usvojila Vlada RS – istakao je Todorović i dodao da bi ovim pozivom moglo biti obuhvaćeno oko 1.400 domaćinstava u Srpskoj.

Na subvencije za unapređenje energetske efikasnosti, u smislu zamjene stolarije, fasade, sistema grijanja i ugradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije u objektima gdje rade mogu da računaju, istakao je on, i mikro, mala i srednja preduzeća.

– Riječ je o drugoj komponenti ovog projekta za šta je, takođe, planirano više od tri miliona evra. Međutim, ukupna vrijednost kofinansiranja od strane Fonda u ovom slučaju je do 50.000 maraka, što je isto 50 odsto od maksimalnog iznosa po preduzeću – kazao je Todorović, koji je juče učestvovao na međunarodnoj konferenciji “Energetska tranzicija i dekarbonizacija kao razvojna šansa” održanoj u Banjaluci.

On je tom prilikom rekao kako je namjera da projekat u idućoj godini prošire i na zajednice etažnih vlasnika.

Izvršna direktorka Udruženja građana “ToPeeR” Doboj Snežana Šešlija istakla je za “Glas Srpske” da će stanovnicima dobro doći pomoć za zamjenu stolarije, fasade ili kotlove, jer mnogi već odavno za tim imaju potrebu, ali nemaju novca.

– Zahvaljujući tome vlasnici kuća i stanova će se lakše odlučivati da se zaštite ne samo od hladnoće, nego i velikih računa. Svaka marka koja ostane u džepu stanovnicima u ovoj krizi mnogo znači – kazala je Šešlija, koja očekuje da se na poziv javi veliki broj stanovnika, jer kako kaže danas malo ko ima dovoljno novca da, primjera radi, zamijeni kompletnu stolariju.

Javni sektor

Srđan Todorović je podsjetio da je Fond za zaštitu životne sredine zajedno sa partnerima u prethodnom periodu značajno radio na sprovođenju mjera energetske efikasnosti u javnom sektoru, ističući da je do sada po tom osnovu implementirano više od 30 miliona KM u Srpskoj.

– Urađeno je ili se radi više od 60 javnih objekata u smislu sprovođenja mjera energetske efikasnosti, a radilo se o objektima u oblasti obrazovanja i zdravstva – istakao je Todorović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *