Uticaj vremena košenja na prinos i kvalitet lucerke /VIDEO/

Smjena kiše i sunca gotovo je svakodnevna, pa farmeri u trci sa vremenom kako bi lucerku pokosili, osušili i pripremili kvalitetnu hranu za više litara kvalitetniog mlijeka na farmama muznih grla gdje je proizvodnja zahtjeva i veoma odgovorna. I na imanju PD Semberije posla je na pretek.

Prvi otkos lucerke, uslijed čestih kiša i nepovoljnih vremenskih prilika, mnogi proizvođači morali su da odlože. Rok je kod nekih pomjeren i za dvije nedjelje, ali je, prema savjetima stručnjaka, bolje sačekati i više vremena, nego skidati detelinu i ostavljati je da stoji na njivi i potencijalno pokisne.

Na imanju ovog dobra uzgaja se lucerka koja predstavlja idelano hranivo za visokoproduktivna mliječna grla. Sušenje nakon kosidbe trajalo je tri dana, ali je rezultat obavljenog posla idealan, lucerka je sklupčana u rolo balama sačuvala onu najpoželjniju svjetlo zelenu boju.

Lucerka se u ishrani životinja dodaje u količini od dva ipo do pet odsto, u zavisnosti od kategorije i da li je riječ o mladim, priplodnim ili grlima koja su u eksploataciji.

Pokošena je lucerka na imanju PD Semberije u momentu kada je bila visoka četiri centimetra, a postupak sušenja i konačnog baliranja možda je za neke i prava nauka, kako se kasnije ne bi zbrajali gubici lošeg rada.

A kada detelina upravo zbog nestabilnih vremenskih prilika duže čeka na košenje gubi i na kvalitetu,jer samim tim i stari.

Najidealnija količina proteina, ugljenih hidrata i vitamina prisutna je u biljkama kada su visoke od deset do 12 centimetara, objašnjava Sekulić, ali dodaje da je u tom slučaju i prinos manji.

U vremenski nestabilnim godinama, kada se odstupa od rokova za kosidbu i adekvatno pripremanje lucerke, sjenaža je najbolje rješenje. Ipak oni koji se bave spremanjem sjenaže znaju i za inokulante  ili enzime koje koriste za bolji učinak ovog posla.

Suva lucerka sadrži od 18 do 22 odsto proteina i idealno je hranivo za muzna grla. Sekulić napominje da je u jaslama zdravlje muznih grla, pa samim tim i zavidna proizvodnja kvalitetnog mlijeka.

Dnevna proizvodnja mlijeka po grlu je 26, 7 litara, na muži je trenutno nešto manje od 300 grla, a svakoga dana se na farmama poljoprivrednog dobra proizvede oko 7.500 litara kvalitetnog mlijeka. Cilj je povećanje broja muznih grla pa uskoro na imanje iz uvoza stiže još 66 junica monbelijar rase.

Uz stabilno poslovanje firme u ovoj godini prioritet je i veći obim proizvodnje u atarima i na farmama. Podsjetimo u prošloj godini premašili su plan proizvodnje mlijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.