Usvojen Zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je sinoć po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji predviđa da se omogući legalizacija individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da se radi o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

Prema ovom zakonu legalno izgrađenim objektima smatraju se i pomoćni objekti koji su u funkciji glavnog kao što su garaže, ljetne kuhinje, ostave i slično, osim složenih objekata u smislu Zakona o uređenju prostora i građenju, koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine.

Usvojen je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se u znatnoj mjeri uređuje širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U vezi sa ovim Zakonom usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NPS-a i NDP-a prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da predloži parlamentu Srpske izmjene relevantnih propisa kojim će se utvrditi pravo na mjesečna novčana primanja porodicama sa četvoro i više djece, u kojima je jedan od roditelja nezaposlen i to u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zaključaka.

Usvojen je i zaključak ovih klubova prema kojem Narodna skupština traži od Vlade da se do izmjene relevantnih propisa navedenim porodicama u kojima je jedan od roditelja nezaposlen obezbijedi isplata pomoći od 750 KM na mjesečnom nivou.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se uvodi mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike za poljoprivredno zemljište jedinica lokalne samouprave radi očuvanja zemljišnog Fonda za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *