Usvojen prijedlog budžeta institucija od 1,8 milijardi KM

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu od 1,8 milijardi KM.

Za Prijedlog su glasala 24 poslanika, sedam ih je bilo protiv, a četvoro uzdržanih.

O Prijedlogu zakona Dom naroda parlamenta BiH trebalo bi da se izjasni 21. jula.

Predstavnički dom prihvatio je amandan poslanika Jasmina Emrića /A-SDA/ koji je tražio 450.000 KM za Unsko-sanski kanton radi suszbijanja migrantske krize.

Emrić je tokom diskusije naglasio da je situacija u ovom kantonu alarmantna i da zahtijeva hitnu finansijsku intervenciju, te pozdravio činjenicu da su obezbijeđena sredstva za saniranje posljedica epidemije virusa korona u BiH.

Zukan Helez /SDP/ najavio je tokom diskusije da poslanici ove stranke neće podržati Prijedlog budžeta institucija BiH za 2020. godinu, zbog niza razloga, poput neadekvatne politike “stranačkog” zapošljavanja.

Adil Osmanović /SDA/ rekao je u svojstvu predsjedavajućeg Kluba poslanika svoje stranke da su amandmani koje je danas predložila opozicija zakasnili i da su kao takvi neprihvatljivi.

On smatra da je donošenje budžeta veoma važno radi održavanja lokalnih izbora i da će zbog toga poslanici SDA podržati Prijedlog budžeta, a glasati protiv amandmana.

Za neophodnost hitnog usvajanja budžeta založio se i njegov stranački kolega Halid Genjac.

Sljedeća sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 23. juli, sa početkom u 10.00 časova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *