Usvojen Nacrt izbornog zakona Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je noćas Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Nacrtom izbornog zakona Srpske je predviđeno da se njegovim stupanjem na snagu neće primjenjivati odredbe Izbornog zakona BiH koje uređuju izbor poslanika Narodne skupštine, delegata Vijeća naroda Srpske, predsjednika i potpredsjednika Srpske, delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Srpske, odbornika skupštine grada, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika, načelnika opštine, imenovanje organa za sprovođenje izbora za zakonodavni, predstavničke i izvršne organe vlasti u Srpskoj.

Novina u odnosu na važeći zakon je uređivanje izbora delegata u Dom naroda u Parlamentranoj skupštini BiH iz Republike Srpske i zaštita izbornog prava kojom je predviđeno da će ovu zaštitu pružati, pored organa za sprovođenje izbora, Vrhovni sud Republike Srpske.

Nacrt zakona biće upućen u javnu raspravu jer se njime uređuju pitanja koja su od posebnog značaja za građane i o kojima je neophodno da se konsultuju organi, organizacije, naučne i stručne institucije i zaiteresovani građani.

Usvojen je i zaključak Kluba poslanika SNSD-a da će javna rasprava biti sprovedena u roku od 15 dana, a za njeno organizovanje biće zaduženo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske.

Ustavni osnov za donošenje Nacrta zakona sadržan je u Amandmanu 32. Ustava Republike Srpske, prema kojem je u nadležnosti Republike da uređuje i obezbjeđuje ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda i članu 29. Ustava Srpske, kojim je garantovano biračko pravo građanima.

Ustavni osnov nalazi se i u Amandmanu 36 tačka 2. na stav 2. člana 71. Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da se izbornim zakonima utvrđuju izborne jedinice i sistem podjele mandata kojima se obezbjeđuje da sve opštine budu na odgovarajući način zastupljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te u članu 71. u stavu 4, u kojem je propisano da se izbor i prestanak mandata narodnih poslanika i obrazovanje izbornih jedinica uređuje zakonom.

Obrazlažući Nacrt zakona u ime predlagača, narodnih poslanika, šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je da se razlozi za donošenje ovog akta nalaze u potrebi unapređenja izbornog procesa, te jačanja povjerenja građana u izborni proces, stvaranja pretpstavki za uvođenje elektornske identifikacije birača i elektronskog brojanja glasova.

Za Nacrt izbornog zakona Republike Srpske glasalo je 45 poslanika, protiv nije bio niko, suzdržanih je bilo sedam.

Nakon glasanja predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić okončao je 12. posebnu sjednicu parlamenta.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *