Uskoro počinje prva faza radova na izgradnji Vatogasnog doma /VIDEO/

Teritorijalna vatrogasna jedinica Bijeljina jedna je od najopremljenijih u Republici Srpskoj.

U posljednjih desetak godina radilo se i na zanavljanju opreme ali i zapošljavanju vatrogasaca. Danas je na najodgovornijim poslovima raspoređeno 56 vatrogasaca u Bijeljini i Janji. Ova jednica raspolaže sa 19 vatrogasnih vozila različitih namjena.

Govoreći o uslovima rada, starješina TVJ Bijeljina Mile Spasojević podsjeća da je zgrada u kojoj trenutno borave vatrogasci u čijem su krugu smještena vatrogasna vozila i sva neophodna oprema, izgrađena prije stotinak godina, te da objekat u to vrijeme nije građen za potrebe vatrogasne jedinice.

Ipak, ističe zadovoljstvo činjenicom, što će prva faza radova na izgradnji nove zgrade Vatrogasnog doma u Bijeljini početi uskoro.

Novi Vatrogsni dom biće građen na samom izlazu iz grada, a prije obilaznice.

Projekat koji radi Direkcija za izgradnju i razvoj grada je u završnoj fazi. Značajna sredstva za realizaciju ovog projekta su već obezbjeđena.

Sadašnji objekat nalazi se u prvoj gradskoj zoni, a godinama problem vatrogascima pravi uska ulica kojom vozilima izlaze na glavnu saobraćajnicu prilikom hitne intervencije.

U prva dva mjeseca ove godine bjiljeinski vatrogasci imali su 54 intervencije, što je za dvije intervencije više u odnosu na isti period prošle godine. Gorjeli su kažu stambeni, poslovni i poljoprivredni objekti, na kojima je pričinjena veća materijalna šteta.

U sezoni grijanja zapaljeni dimnjaci i kontejneri su česta pojava jer građani prilikom odlaganja žara i pepela iz ložišta prethodno ne ugase sagorjele ostatke drveta ili uglja, pa otpad plane.

I požari na dimnjacima bi mogli biti spriječeni sprovođenjem preventivnih mjera, s naglaskom na redovito čišćenje dimnjaka, koji su na području Bijeljine u prva dva mjeseca gorjeli 14 puta, dok su 13 puta do sada vatrogasci intervenisali na gašenju vatre u kontejnerima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *