Učenici ruskog jezika proslavili praznik proljeća Maslenicu /VIDEO/

Učenici Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini koji uče ruski jezik proslavili su danas u školi najstariji ruski praznik Maslenica, kojim se tjera zima i priziva proljeće.

Profesor Ruskog jezika i književnosti Rada Drobnjak sA ponosom je navela da, zahvaljujući dobroj saradnji sa Ambasadom Ruske Federacije u Sarajevu, osam bijeljinskih gimnazijalaca studira na prestižnim univerzitetima u Rusiji, gdje se školuju o trošku Ruske Federacije, a ove godine očekuju da će bar još jedan učenik Gimnazije u Bijeljini otići na studije u Rusiju.

“Samo 25 učenika u našoj školi uči ruski jezik, u prvom razredu ih je svega pet, i sve su manje grupe jer se u gradu decenijama nigdje ne uči ruski jezik kao drugi strani, a učenici moraju da nastave u srednjoj školi onaj jezik koji su učili u osnovnoj”, rekla je Drobnjakova novinarima.

Ona kaže da je najbliža osnovna škola u kojoj se još uči ruski jezik u naselju Glavičice, kao i susjednoj opštini Ugljevik.

Drobnjakova je navela da sa učenicima četvrtu godinu organizuje proslavu ruskih poklada u školi, u nedjelji pred veliki post, trudeći se da uvijek budu zanimljivi, da zabave djecu i da i tako promovišu ruski jezik i običaje.

“Maslenica je praznik kojim se ispraća zima i priziva proljeće, zato se tradicionalno peku palačinke koje simbolišu sunce, jer su okrugle, žute i tople, a prave se i mala strašila od slame koja simbolišu zimu, koja se zapale i zima se smatra otjeranom”, rekla je ona.

U holu Gimnazije organizovan je Sajam palačinki takmičarskog karaktera, a najbolji takmičari biće nagrađeni knjigama ruskih klasika.

Učesnicima je prikazana i video-prezentacija ruskih običaja vezanih za praznik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *