Uskoro dovoljne količine mineralnog đubriva

Ministar poljopruvrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je cilj obezbjediti da se na tržištu nađu potrebne količine mineralnog đubriva, kojeg za sada nema dovoljno.

“U tome smo na dobrom putu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara razrađuje sa partnerima iz Turske način dopremanja nekih 50.000 tona mineralnog đubriva, prije svega azotnog đubriva koje dogovarano prije nekoliko dana u Turskoj, a o čemu je u javnosti govorio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik”, rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On kaže da se upravo radi na tome kako da se to đubrivo dopremi na najefikasniji način.

Pašalić je naveo i da je pred poljoprivrednim proizvođačima određena dilema koja se ogleda u toma da koliko god da je sjetva skupa, što je činjenica zbog troškova repromaterijala, prvenstveno goriva i đubriva, istovremeno je i cijena njihovih proizvoda istorijski na najvišem nivou.

On je naveo da je cijena pšenice u ovom periodu 800 KM po toni, a da je cijena kukuruza nešto niža od te cijene, dodajući te visoke cijene mogu ohrabriti proizvođače da zasiju veće površine.

“Mi ne možemo uticati na cijenu đubriva, jer su poskupljenja takva da ne postoji mehanizam kako to da kompenzujemo, već nam je bitno da obezbjedimo da ima dovoljno đubriva na tržištu kako bi proizvođači mogli prihraniti pšenicu ili da se pripreme za sjetvu kukuruza, soje ili drugih kultura”, naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, neki proizvođači pribjegavaju nekim alternativnim metodama, kao što je veće korištenje stajskog đubriva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *