Urušava se proizvodnja bez mjera zaštite – Srpska dodatnim sredstvima osnažuje seljake /VIDEO/

Nadaleko je poznata Semberija ne samo po kupusu, nego i po uzgajanju svinja. Tradicionalni posao su na farmama vrijedni domaćini godinama širili, zanavljali i održavali, u posljednje vrijeme priznaju sve je teže, pa i oni sa većim brojem grla razmišljaju da smanjuju kapacitete jer su bez sigurnog plasmana i nelojalne konkurencije svakodnevno na gubicima.

Na imanju Miladina Petrića u Srednjem Magnojeviću generacije su čuvale zahtjevan posao, danas je u proizvodnji mesa stanje loše, da gore biti ne može, kaže domaćin čije je gazdinstvo ovih dana posjetio i ministar Staša Košarac.

Osim svinja držali su Petrići i tovnu junad, zbog problema sa plasmanom, broj grla su smanjili pa je u stajama danas ostalo 85 teladi.

Problemi se u stočarstvu intenzivno nižu. Pandemija je u značajnoj mjeri osporila plasman i rapidno brzo oborila cijene žive stoke, koje se do sada nisu ustabilile usljed prekomjernog uvoza. A troškovi zahtjevnog rada na domaćem terenu samo se nižu, kažu farmeri.

Gubici u svinjogojstvu na dnevnom nivou nisu mali, proizvodnja je veoma ugrožena bez zaštitnih mjera poručuju već mjesecima unazad uzgajivači u Srpskoj. I Miladin priznaje da je kao i drugi proizvođači čekao bolje tržišne prilike i nije kaže bio pristalica ideje da poljoprivrednici ispunjenje svojih zahtjeva traže na protestima. Danas je ipak zaključuje čini se to posljednja i jedina solucija.

Postupanjem pojedinih ministara u Savjetu ministara “maske su pale” ocjenjuje Staša Košarac i ističe da je Republika Srpska ponosna na svoje poljoprivrednike i da će istrajati u stavu o zaštiti domaće proizvodnje.

Košarac iz Magnojevića kod Bijeljine poručuje da neće odustati i da će ponovo odluku o uvođenju prelevmana i carinske stope predložiti na Savjetu ministara.

Hoćemo da koristimo sve elemente predviđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da uvedemo mjere koje su uobičajene u svim zemljama osim u BiH, napominje Košarac.

Ključni problem u agraru je to što konstantno izostaje zaštita domaće proizvodnje. U ovom monetu najviše je ugrožen sektor svinjarske proizvodnje, zatim i dijelom govedarske, a isti problemi tokom sezone očekuju voćare i povrtare, rekli su u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača na sastanku sa ministrom Pašalićem i srpskim članom predsjedništva BiH u Gradišci. Zatražili su poljoprivrednici kako su rekli da nadležni iz Srpske svim sredstvima na nivou bh pokušaju zaštititi domaću poljoprivredu.

Vlada Srpske, u dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima, obezbijediće dodatna sredstva podrške domaćoj proizvodnji.

Očuvati poljoprivrednu proizvodnju je državni ineteres Srpske, kaže Dodik.

Stočarska proizvodnja u Srpskoj se u posljednje vrijeme urušava usljed prekomjernog uvoza i niskih cijena, što u nezavidan položaj dovodi proizvođače. Pored raznih podsticaja koje smo davali ostaje problem sistemskih rješenja , kao što je uvođenje zaštitnih mjera, kaže Dodik.

Razumijem poljoprivrednike i stojim iza njih i njihovih rješenja i mukotrpnog rada,a prioritet ostaje očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje, razvoj i unapređenje sela i ostanak u Srpskoj, poručio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *