Uručena rješenja o podsticajima za 18 mladih inženjera poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić uručio je danas u Banjaluci rješenja o dodjeli potsticaja za 18 mladih inženjera poljoprivrede u visini od 40.000 KM radi podrške njihovom samozapošljavanju i ostanku na selu i svojim imanjima.

“Smatramo da ako neko ima znanje stečeno na fakultetu, ima imanje i ima taj novac, onda može značajno da unapredi svoju proizvodnju. Cilj nam je da mladi kadrovi iz oblasti poljoprivrede ostanu na selu, pomognu i svojim komšijama koji možda nisu dovoljno edukovani kako bi primijenili nove tehnologije i time generalno unaprijede poljoprivrednu proizvodnju na terenu”, rekao je Pašalić novinarima pred dodjelu rješenja.

On je podsjetio da ova mjera postoji od 2014. godine, ali da nije bilo mnogo zainteresovanih, godišnje troje ili četvoro, da su tada sredstva bila manja i da se tek ove godine javio dvocifren broj aplikanata.

Pašalić je istakao da su svi aplikanti ove godine dobili ta sredstva, dodajući da postoje i određene obaveze koje oni moraju ispuniti – da imaju status nezaposlenog lica, da predoče poslovni plan, da imaju svoje zemljište u posjedu ili u zakupu i u roku od tri mjeseca izvrše nabavke koje su predočili u poslovnom planu, registruju gazdinstvo i zaposle se u svom gazdinstvu.

“Nastavićemo i ubuduće da podržavamo mlade inženjere i u ovih osam godina koliko traje ova mjera za njenu realizaciju smo obezbijedili dva miliona KM. Svi koji su dobili podsticaje po ovoj mjeri, stiču takođe pravo i da konkurišu i za ostale mjere koje ovo Ministarstvo obezbjeđuje”, rekao je Pašalić.

Dragana Duvnjak iz Dervente, jedan od mladih agronoma koja je dobila ovu podsticajnu mjeru, rekla je da se bavi organskom proizvodnjom šipka i da su ova sredstva značajna tim prije što je sporiji obrt kapitala u organskoj proizvodnji.

Ona je navela da ove godine planira na tržište Srpske prvi put izbaciti brend – 100 odsto organski čaj od šipka, dodajući da već ima ugovorene prodaje, a možda određene testne količine izveze i u inostranstvo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *