Uređenje kanalske mreže u Semberiji /VIDEO/

Posljednjih mjeseci uposlene su i mašine i ljudstvo na uređenju kanalske mreže u unutrašnjosti Semberije. Slike do sada urađenog posla i onog koji tek treba uraditi, svjedoče da oni koji nisu upoznati sa tim da je mreža kanala isprepletena plodnom ravnicom, ne bi nikada ni pomislili da su upravo tu nekada iskopani.

Vrijednim radom uz dobar plan aktivnosti zaposleni u Javnom preduzeću Vode uređuju i čiste stare zapuštene kanale. Na ovim aktivnostima radi se godinama unazad kako bi se kompletan hidromelioracioni sistem mogao mašinski obrađivati i održavati. Na red za potpuno uređenje došao je i stari austrougarski kanal koji je povezan sa kanalom Stara Dašnica.

Očišćen i uređen kanal sada na nekim mjestima ima širinu i do 25 metara. Građeni su davno kako bi se od vode oslobodila plodna oranica, pa se procjenjuje  da je na području Semberije oko dvadesetak kanala iz vremena Austrougarske.

U samom startu ovih radova plan je bio da se očisti i uredi hidromelioracioni sistem koji je potpuno povezan sa mrežom glavnih kanala u ovom kraju Srpske.

Uređenjem eksterijera sa obje strane kanala formiran je put. Održavanje i pošljunčavanje puteva oko kanala u nadležnosti je ovog preduzeća ali i iziskuje značajnija finansijska sredstva s obzirom na činjenicu da je kanalska mreža duga 450 kilometara, te da je dužina puteva o kojima treba voditi računa oko 900 kilometara.

Iz preduzeća Vode apeluju na građane da kanale održavaju čistima, tako što neće nesavjesno odlagati otpad.

O značaju kanala koji su poput paukove mreže, prošarali Semberiju oduvijek se govorilo. Naročito je danas mladim generacijama interesantna priča o istorijatu i gradnji kanala “Dašnica”, inače glavnoj arteriji kojom voda protiče kroz centar grada, a koja je nekada imala i ekonomski i privredni značaj za stanovništvo.

Semberija danas ima veoma razvijenu kanalsku mrežu., a jasno je da je uz veću ekološku svijest stanovništva lakše održavati i očuvati njihovu ljepotu i primarnu svrhu.  Uporedo sa uređenjem zapuštene kanalske mreže aktuelni su radovi zaposlenih u preduzeću “Vode” i na drugom ovogodišnjem košenju i mašinskom održavanju kanala.

U dužini od pet kilometara urađeno je tokom  ove godine i izmuljivanje kanala koji vodu dovode do crpnih pumpi.

Do sada je za radove na uređenju i čišćenju kanalske mreže izdvojeno oko 45.000 maraka iz redovnog budžeta ovog preduzeća. Spasojević ističe da će iduće godine aplicirati za sredstva iz posebnih vodnih naknada kako bi ove aktivnosti mogli realizovati u dužini od jednog kilometra.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *