Upisna politika u srednje škole prvi korak ka bržem zaposlenju /VIDEO/

Usklađivanje upisne politike srednjih škola na teritoriji Grada Bijeljina sa potrebama tržišta rada, bez zanemarivanja potreba „tržišta obrazovanja” bila je tema današnjeg sastanka u Gradskoj upravi Grada Bijeljina na kojem su učestvovali predstavnici Gradske uprave, Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, Zavoda za zapošljavanje, regionalne Privredne komore i Udruženja „Preduzetnik”.

– Odredili smo postulate po kojima će se sprovesti upisni postupak, a sve škole su dužne da do kraja godine dostave plan upisa Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske. I ove godine nastavljamo trend favorizacije upisa učenika u programe koji će ih obučiti za proizvodna zanimanja, što i jeste u skladu sa potrebama tržišta rada, ali nismo zanemarili ni škole koje učenike osposobljavaju za obrazovanje na visokoškolskim ustanovama. Trenutno deficitarna zanimanja su uglavnom u drvoprerađivačkoj industriji i zanatskom sektoru, a zahtjev privredne zajednice je i povećanje broja učenika u građevinskim zanimanjima i turizmu – pojašnjava predsjednik Aktiva direktora Duško Đurić.

Siniša Kajmaković, direktor bijeljinske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske ističe da, prema podacima ovog Zavoda, nakon završetka srednje škole u Bijeljini najlakše do posla dolaze oni koji su se obrazovali za proizvodna zanimanja, a posebno oni osposobljeni za rad u građevinskoj djelatnosti i pojedinim zanimanjima u metalskoj struci poput zavarivača.

– Nakon završene srednje škole do posla najteže dolaze maturanti gimnazije, kao i ekonomski i poljoprivredni tehničari, ali i zanatlije poput frizera, metalostrugara i mašinbravara, a sa visokim obrazovanjem najviše je nezaposlenih ekonomista, pravnika, vaspitača i profesora engeskog jezika – upozorava Kajmaković.

Gradsku upravu je predstavljala šef odsjeka u Odjeljenju za društvene djelatnosti Ljubica Mlađenović, koja ističe da Grad svake godine aktivno radi na poboljšanju upisne politike.

– Uz našu podršku, Aktiv pedagoga regije Semberija je sproveo anketu u svih 12 centralnih i 36 područnih osnovnih škola na teritoriji Grada Bijeljina, u kojoj je učestvovalo 785 učenika. Anketom je utvrđeno da učenici uglavnom žele da nastave obrazovanje u gimnaziji, ali i za zanimanja poput medicinskog tehničara, tehničara računarstva i programiranja, tehničara drumskog saobraćaja i frizera. Zbog trenutnih vanrednih okolnosti, ove godine neće biti organizovan Sajam zanimanja, ali Gradska uprava planira  da olakša izbor učenicima osnovnih škola tako što će organizovati video prezentacije svih zanimanja, koje će učenici moći da pogledaju preko „zum” aplikacije” – najavila je Mlađenovićeva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *