UN: Temperature bi mogle da pređu ključni prag do 2024. godine

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da bi globalne temperature na godišnjem nivou u narednih pet godina, prvi put, mogle da pređu ključni prag od 1,5 stepeni Celzijusa.

Meteoroška agencija UN navodi da meteorolozi predviđaju da postoji 20 odsto šanse da će temperatura na globalnom nivou biti 1,5 stepeni Celzijusa viša od predindustrijskog prosjeka tokom najmanje godinu dana, u periodu između 2020. i 2024. godine.

Inače, u Sibiru je postignut novi temperaturni rekord jer su prosječne temperature u junu, drugu godinu zaredom, značajno povećane.

AP podsjeća da su se države širom svijeta 2015. godine saglasile da će ograničiti globalno zagrijavanje na nivo od 1,5 stepeni Celzijusa.

Prema navodima naučnika, prosječne temperature širom svijeta već su sada najmanje jedan stepen Celzijusa više nego u periodu između 1850. i 1900. godine zbog emisija staklene bašte koje je uzrokovao čovjek.

Svjetska meteorološka organizacija, čije je sjedište u Ženevi, navodi da postoji šansa od 70 odsto da će prag od 1,5 stepeni Celzijusa biti premašen za samo mjesec dana u periodu između 2020. i 2024. godine.

Kako se navodi, očekuje se da će u periodu od pet godina prosječne temperature na godišnjem nivou biti od 0,91 do 1,59 stepeni više od prosjeka zabilježenog u predindustrijskom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *