Ukoliko izostanu mjere zaštite, domaćoj proizvodnji prijeti pad /VIDEO/

Poljoprivrednici u Srpskoj traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje jer je otežan plasman tovne junadi i svinja na domaćem tržištu. Ukoliko mjere zaštite ne budu primjenjene imaćemo upozoravaju ogroman pad domaće proizvodnje

Slika s terena pokazuje da je kada je stočarstvo u pitanju situacija najteža u oblasti tova junadi i svinja jer je potražnja za mesom znatno smanjena zbog epidemije virusa korona, dok je uvoz nastavljen, što je dodatno ugrozilo sektor proizvodnje.S toga iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača traže uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje prije svega za tovnu junad i svinje i sve kategorije mesa, da bi farmeri uspjeli da realizuju plasman i obnove proizvodnju.

Marinković podsjeća da svi međunarodno potpisani ugovori, od kojih su najbitniji SSP I CEFTA sporazum, svojim članovima dozvoljavaju uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ukoliko je ugrožena. Ako mjere zaštite ne budu uvedene, imaćemo upozorava Marinković ogroman pad domaće proizvodnje.

Prate poljoprivrednici kaže Marinković i prognoze svjetskih stručnjaka i FAO organizacije, koji ukazuju da će predstojeća jesen biti ključna u proizvodnji hrane.

Svjesni smo dodaje Marinković da ne možemo proizvesti dovoljne količine kojima bi hranom bilo zadovoljeno domaće tržište, a kao glavni uzrok padu domaće poljoprivredne proizvodnje ističe SSP sporazum, pa je vrtoglavi pad u domaćem poslu započeo prije dvanaest godina.Spas vide u uvođenju kvopta i sezonskom ograničenju uvoza.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *