Raste proizvodnja mlijeka u ekstra klasi, farmeri nezadovoljni otkupnom cijenom /VIDEO/

Proizvodnja mliejka i mesa “ogledalo je jedne države”, stava su farmeri u BiH. Slika koja se na farmama bilježi u posljednja dva mjeseca pokazuje da proizvodnja mlijeka ne opada, a značajno se svjedoče parametri popravlja i kvalitet mlijeka. Stanje je dobro ocjenjuju mljekari, ali bi kako ističu cijena mlijeka mogla biti bolja.

Prema analizama sa kontrolnih stanica, popravlja se u posljednje vrijeme i kvalitzet mlijeka na malim farmama. Zastoja u otkupu mlijeka nema. Ipak prema ocjeni glavnih aktera ove priče, cijenom mlijeka i ne mogu biti zadovoljni s obzirom da je riječ o zahtjevnoj i osjetljivoj proizvodnji.

Cijenom nisu zadovoljni ni oni čije su farme ranije dobile izvozni broj, jer tim mlijeko nisu prodali po kako su očekivali boljoj cijeni.

A kako bi proizvodnju mlijeka zadržali u ekstra klasi, farmeri se moraju više potruditi, uz pooštrene higijenske mjere kako staja tako i izmuzišta, pa sve do kvalitetnije ishrane grla.

Na ovoj farmi u Batkoviću prije pandemije virusa korona radilo se i na uvođenju nove genetike među muzna grla. 32 junice su u ovaj kraj stigle iz Češke, pa se očekuje i rast proizvodnje mlijeka.

Farmeri podsticaj na junice iz uvoza ne ostvaruju, a to je kaže Nikolić bio i prijedlog udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Srpske, prema resornom ministarstvu, predloženo je da se podstiču junice iz domaćeg uzgoja.

Zadovoljni su mljekari dosadašnjim ulaganjima resornog ministarstva u ovaj sektor poljoprivredne proizvodnje ali i kontinuitetom isplate premija za mlijeko.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *