Ukloniti ambroziju i izbjeći kazne

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske još jednom je pozvalo fizička i pravna lica da uklone ambroziju sa svojih parcela, kako bi izbjegli rizik da budu kažnjeni.

Kontrole će biti intenzivirane u saradnji sa gradskom/opštinskom poljoprivrednom inspekcijom, a u skladu sa odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odlukom Vlade Republike Srpske o mjerama za suzbijanje i uništavanje korovske biljke ambrozije, saopšteno je iz resornog ministarstva.

“Za nesprovođenje mjere za suzbijanje i uništavanje ambrozije propisane su kazne, koje iznose za pravno lice od 1.000 KM do 2.000 KM, za preduzetnika od 500 KM do 1.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 KM do 1.000 KM i za fizičko od 200 KM do 500 KM”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istakuto da su suzbijanje i uništavanje ambrozije obavezni sprovoditi vlasnici i korisnici površina poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta /vrtovi i bašte, njive, voćnjaci, vinogradi, livade i drugo/, šume, lovišta, vlasnici i korisnici građevinskog zemljišta, izgrađenog i neizgrađenog.

Tu su i subjekti koji upravljaju vodotokovima i kanalima i površinama uz vodotoke i kanale, subjekti koji održavaju površine uz javne puteve i željezničke pruge, subjekti koji upravljaju parkovima, nacionalnim parkovima, grobljima i drugim zelenim površinama, vlasnici i korisnici zapuštenih površina, pored puteva, staza, kao i utrina, parloga, degradiranih pašnjaka, zapuštenih parkova, iskrčenih mjesta u šumama…

Iz resornog ministarstva su ukazali da se suzbijanje i uništavanje ambrozije može vršiti primjenom agrotehničkih mjera – obrada zemljišta /oranje, zaoravanje strnjišta, tanjiranje/, njegom usjeva /okopavanje, međuredno kultiviranje, plijevljenje/ i drugo.

“To je moguće učiniti i mehaničkim mjerama – čupanje, košenje, spaljivanje biljaka i drugo. Tu su i hemijske mjere – upotreba neselektivnih /totalnih/ herbicida sa kontaktnim i translokacionim djelovanjem na nepoljoprivrednim površinama, upotrebom selektivnih herbicida koji imaju dozvolu za primjenu za suzbijanje ambrozije i drugih korova u usjevima i zasadima raznih poljoprivrednih biljaka”, navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva naglašavaju da, osim štete koju ambrozija nanosi kao korov u poljoprivrednoj proizvodnji, njen polen je jedan od najjačih poznatih alergena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.