Uhapšeno pet lica zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske uhapsili su pet lica zbog neovlaštenog korištenja ličnih podataka drugih lica.

Uhapšena su lica čiji su inicijali N.M. i S.T. iz Prijedora, N.L. iz Doboja, D.P. iz Bijeljine i A.R. iz Han Pijeska.

Oni su osumnjičeni da su suprotno zakonu pribavljali, obrađivali, saopštavali, dijelili i koristili lične podatke građana, bez njihove saglasnosti, nakon čega su ti podaci zloupotrebljavani na raznim platformama za klađenje.

Nakon toga, fotografije ličnih podataka /ličnih karata, putnih isprava, privremenih ličnih karata…/ su prodavane trećim licima, gdje je na taj način oštećeno više stotina lica iz Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

Policija je pretresla lokacije koje koriste uhapšena lica i pronašla i oduzela više predmeta koji će biti predmet daljeg krivičnog postupka.

Protiv uhapšenih će biti podnesen izvještaj o učinjenom krivičnom djelu neovlašteno korištenje ličnih podataka, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Ova lica su uhapsili pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet pri Upravi krimanalističke policije u saradnji sa policijskim upravama Prijedor, Doboj, Istočno Sarajevo, Foča i Bijeljina u okviru operativne akcije kodnog naziva “Identitet”.

MUP Srpske poziva građane da budu oprezni prilikom davanja ličnih podataka i da ih ne dijele, odnosno ne šalju fotografije ličnih podataka da ne bi došlo do njihove zloupotrebe.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *