Ugljevik: U proljećnoj sjetvi zasijano najviše kukuruza i krompira

U proljećnoj sjetvi na području opštine Ugljevik je na 4.548 hektara zasijano najviše kukuruza i krompira, navode iz opštinskog Odjeljenja za poljoprivredu.

“Sjetvu su pratili veoma povoljni vremenski uslovi, a najviše je zasijano kukuruza na 3.991 hektar, krompir je zasijan na 241 hektar, ostalo povrće na 238 hektara, krmno bilje na 64 hektara i soja na 14 hektara sjetvene površine”, rekla je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Hajrija Bubić.

Ona je dodala da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za proljećnu sjetvu obezbijedilo regresiranu naftu po cijeni nižoj za 60 feninga po litru, što je poljoprivrednicima u Ugljeviku omogućilo korištenje 545.760 litara takozvanog “plavog dizela”.

“Resorno ministarstvo je obezbijedilo i 161 sjetveni paket kao mjeru pomoći tokom epidemije virusa korona za porodice koje su stanju socijalne potrebe”, navela je Bubićeva.

Prema njenim riječima, ovaj paket sadrži 25 kilograma sjemenskog krompira, tri kilograma luka, po pola kilograma pasulja, graška i sjemena mrkve i celera, kao i 50 kilograma mineralnog gnojiva.

Bubićeva je rekla će u povratničkim naseljima u Ugljeviku federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica regresirati 50 odsto troškova za repromaterijal i sjeme koje je korišteno za proljećnu sjetvu, a maksimalno do 2.000 KM po domaćinstvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *