Ugljevik: Otkriven i osveštan spomenik u porti Hrama u naselju Sjever

U porti hrama Svetih vračeva Kozme i Damjana u ugljevičkoj mjesnoj zajednici Sjever danas je otkriven i osveštan spomenik za 34 poginula borca Vojske Republike Srpske iz Starog Ugljevika i ove mjesne zajednice.

Ovaj spomenik izgrađen je u Starom Ugljeviku, u porti hrama Svete Petke Paraskeve, a prenesen je u naselje Sjever uz podršku opštine Ugljevik, zbog širenja površinskog kopa Rudnika “Ugljevik”.

Arhijerejski namjesnik ugljevičko-janjski protojerej Aleksandar Tešić istakao je da ovaj spomenik treba da bude opomena svima i da neprestano podsjeća na sve ono što je srpski narod proživio i doživio u preteklih nekoliko decenija.

“Ove div-junake nikada da ne zaboravimo, a da budućim pokoljenjima damo sve od sebe da žive u miru, slozi i ljubavi sa svima”, poručio je Tešić u besjedi.

On je okupljenima prenio blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija povodom osveštenja spomenika i izrazio blagodarnost svima koji su učestvovali u postavljenju spomenika.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić rekao je da će se pred ovim spomenikom buduće generacije učiti slobodi i dostojanstvu.

“Na području opštine Ugljevik za opstanak srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske svoje živote dao je 301 borac Vojske Republike Srpske”, rekao je Perić.

On je dodao da je ovaj spomenik prenesen iz Starog Ugljevika, gdje zemljište eksproprisano usljed širenja površinskog kopa Rudnika “Ugljevik”.

“Sa ovih prostora, a posebno Starog Ugljevika, Bogutovog Sela, Sarija zbog širenja rudnika iseljavaju se ne samo domaćinstva, nego i groblja, crkva. Zato je veoma važno da prirodna bogatstva ostanu u službi domaćeg stanovništva”, naveo je Perić.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković zahvalio je episkopu Fotiju jer je dao blagoslov da se spomenik postavi u porti ovog hrama.

“Pred ovim spomenikom ćemo se okupljati, svijeće paliti, pominjati imena ljudi koji su upisani na njemu, a njihovim porodicama da služi kao mala utjeha da se pomole za njihove duše”, rekao je Marinković.

Porodice poginulih, predstavnici opštine Ugljevik, lokalne boračke organizacije i saborci položili su cvijeće na spomen-obilježje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *