Ugljevik: Na Sajmu narodnih rukotvorina 33 izlagača

Sajam narodnih rukotvorina u Ugljeviku danas je okupio 33 izlagača u okviru “Vidovdanskih svečanosti”.

Na platou ispred Centra za kulturu “Filip Višnjić” veliki broj posjetilaca imao je priliku da vidi ručno rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, predmete rađene dekupaž tehnikom, proizvode od meda i kolače.

Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Vasilije Perić, koji je istakao da je važno da bake, majke, supruge, sestre i kćerke imaju svoje posebno mjesto u cjelokupnoj zajednici u kojoj su one stub društva i porodice.

“Koliko je važna uloga žena, najbolje je definisao blaženopočivši patrijarh srpski Pavle koji je govorio da `kada vaspitate dječaka vaspitali ste čovjeka, vaspitajte djevojčicu vaspitali ste naciju`, i to govori koju ulogu treba da imaju žene u našem društvu”, rekao je Perić i zahvalio svima koji su podržali ovaj sajam, a posebno Crkvenoj opštini Ugljevik.

Današnji skup blagoslovio je protojerej-stavroFor Milan Topić, paroh ugljevički, istakavši da je Vidovdan i slava i žalost.

“Već šestu godinu se održava današnji sajam, a njegov značaj je da se sačuva starina, koje su naše majke, bake, sestre koristile i da se prenose na mlađe generacije”, naveo je Topić.

Predsjednik ugljevičkog Kola srpskih sestara “Marija Magdalina” Anđa Srijemac poručila je da narod koji njeguje prošlost ima budućnost i da je važno sačuvati Vukovu genijalnu ćirilicu.

Sajmu je prisustvovava i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić iz Banjaluke, koja je istakla da ova manifestacija promoviše žensko preduzetništvo, te da je poslata lijepa slika iz Ugljevika, lokalne zajednice poznate po dobrim rezultatima.

Organizatori sajma su Crkvena opština Ugljevik, Kolo srpskih sestara “Sveta Marija Magdalina”, opštinska Boračka organizacija, opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Centar za kulturu “Filip Višnjić”, Turustička organizacija Ugljevika i Svetosavska omladinska zajednica, a pokrovitelj je opština Ugljevik.

Otvaranju sajma prethodio je bogat program Kulturno-umjetničkog društva “Rudar” iz Ugljevika i hora “Tamjan” koji djeluje pri ugljevičkom Hramu Svete Petke Paraskeve.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *