Udvostručen broj ekstremno vrelih dana

Broj ekstremno vrelih dana na godišnjem nivou kada temperatura dostiže 50 stepeni Celzijusa udvostručio se od 1980-ih, navodi se u analizi Bi-Bi-Sija.

Ova situacija sada je očigledna u više područja na svijetu u odnosu na ranije, što predstavlja izazove bez presedana za ljudsko zdravlje i način života.

Ukupan broj dana kada je temperatura bila preko 50 stepeni Celzijusa povećavao se svake decenije od 1980. godine. U prosjeku, u periodu između 1980. i 2009. godine temperature su premašivale 50 stepeni Celzijusa oko 14 dana godišnje.

Taj broj se povećao na 26 dana godišnje u periodu između 2010. i 2019. godine.

U istom periodu, temperatura od 45 stepeni Celzijusa i iznad registrovana je u periodu dodatne dvije sedmice na godišnjem nivou.

“To povećanje može se 100 odsto pripisati sagorijevanju fosilnih goriva”, rekao je doktor Frederike Oto, pomoćnik direktora Insituta za promjene životne sredine na Univerzitetu Oksford.

Kako se cijeli svijet zagrijava, ekstremne temperature postaju sve vjerovatnije.

Velike vrućine mogu biti smrtonosne za ljude i prirodu i uzrokovati velike probleme objektima, putevima i elektroenergetskim sistemima.

Temperatura od 50 stepeni Celzijusa i više pretežno se registruje na Bliskom istoku i u zalivskim oblastima.

Nakon rekordne temperature od 48,8 stepeni Celzijusa u Italiji i 49,6 stepeni Celzijusa u Kanadi ovog ljeta, naučnici su upozorili da će se i na drugim mjestima povećavati broj dana sa temperaturom od 50 stepeni Celzijusa i više, osim ako se ne smanji emisija fosilnih goriva.

“Moramo da djelujemo brzo. Što brže smanjimo emisije, biće nam sve bolje”, kaže doktor Sihan Li, istraživač za klimu u Školi za geografiju i životnu sredinu na Univerzitetu u Oksfordu.

On je upozorio da će sa kontinuiranim emisijama i nedostatkom reagovanja ekstremne vrućine postati ne samo sve ozbiljnije i učestalije, već će i hitni odgovor i oporavak predstavljati sve veći izazov.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.