Učenici iz RS se predstavili na Sajmu u Londonu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić ocijenila je da su učenici u školama u Srpskoj stekli vještine značajne za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. vijeka, zahvaljujući programu Britanskog savjeta za razvoj kapaciteta škola u zemljama zapadnog Balkana.

Trivićeva je izrazila uvjerenje da će saradnja sa Ambasadom Velike Britanije i Britanskim savjetom biti nastavljena putem različitih projekata u interesu učenika u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

“Osnovna prednost i značaj projekta `Škole za 21. vijek` je što ima praktičnu primjenu u školama, a oprema dobijena putem projekta je na raspolaganju klubovima za kodiranje koji učenicima omogućuju da izraze stečena znanja i kreativnost”, istakla je Trivićeva prilikom današnje posjete Međunarodnom sajmu novih tehnologija u obrazovanju “Bet šou” u Londonu, na kojem su se predstavili i učenici iz Srpske.

Potvrda kvalitetnog znanja je i uspjeh učenika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika Ane Marije Todorović i Nemanje Rikića koji su projektom “Pametna kuća” osvojili prvu nagradu u konkurenciji 13 osnovnih škola iz regiona i dobili priliku da se predstave na Međunarodnom sajmu novih tehnologije u obrazovanju u Londonu.

Zajedno sa nastavnikom Živanom Nikolićem oni su predstavili pobjednički projekat na štandu Edukacijske fondacije “Mikrobit”.

“Pametna kuća” je projekat koji objedinjuje znanje elektronike i kodiranja. Ovaj projekat integriše znanje i tehnologiju 21. vijeka i stvara pametnu kuću kojom možemo upravljati mobilnim telefonom – zaključavati i otključavati vrata, uključivati i isključivati svjetla, imati stalni uvid u temperaturu, a može se upravljati i alarmnim sistemom koji detektuje razne gasove i dim.

Dobre karakteristike ovog projekta su primjenljivost, kreativnost i ekonomičnost.

Međunarodni sajam novih tehnologija u obrazovanju u Londonu okuplja više od 800 vodećih kompanija u informacionim tehnologijama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *