U vrijeme prihrane kukuruza povećana potražnja za jeftinijim đubrivom koje je na tržište stiglo iz Turske /VIDEO/

Mineralno đubrivo koje je nedavno prilikom isporuke prvog kontingenta stiglo u Srpsku već je na tržištu. Cijene ovog đubriva su nešto niže, vrijeme je i prihrane najrasprostranjenije ratarice-kukuruza, pa je i potražnja za ovim đubrivima u poljoprivrednim apotekama više nego dobra.

Visoke cijene mineralnih đubriva poremetile su sprovođenje ove najznačajnije agrotehničke mjere u kalendaru poljoprivrednih radova. Ipak đubrivo dopremljeno iz Turske, sa povoljnijim cijenama koje su trenutno niže za oko 15 odsto, opredijelilo je mnoge proizvođače da kvalitetnije pristupe prihrani usjeva kukuruza.

Pšenica u vrijeme prihrane nije dobro prošla.Urađeno je koliko su dozvoljavale finansijske mogućnosti, sada treba na vrijeme obaviti zaštitu od bolesti prije svega štetnog fuzarijuma.

S obzirom da su strna žita stasavala u nešto drugačijim zemljišnim uslovima jer se na kvalitet primjene mineralnih đubriva mnogi proizvođači ne mogu osloniti, opredijeljini su da sačuvaju kvalitet hljebnog zrna.Zaštita od fuzarijuma obavezna je agrotehnička mjera koja se obavlja u usjevima pšenice. Sa ovim se tretmasnom ne smije kasniti, sugeriše struka.

Sjetva kukuruza na području Semberije obavljena je u optimalnim rokovima. Međutim nešto hladniji dani nakon što je ovaj posao obavljen uticali su na klijanje i sam razvoj biljke, koja se trenutno nalazi u fazama od tri do pet listova. Uz prihranu u kukuruzu treba obaviti i tretmane protiv korova.

Savjetuju agronomi poljoprivrednim proizvođačima da obiđu svoje njive pod i da sagledaju stanje korova, pa da nakon toga uz konsultacije sa stručnjacima pristupe odabiru adekvatnog preparata, jer kako naglašavaju nije svaki preparat efikasan u borbi sa različitim vrstama korova.

S druge strane u jeku je i povrtarska sezona. Oni koji uzgajaju povrće kod primjene đubriva ne bi smjeli napraviti grešku jer u razvoju i plodonošenju nbiljke upravo đubrivo igra značajnu ulogu.Povrtarstvo napominju stručnjaci zahtijeva izuzetno đubrenje.

Đubrivo je osnova agrotehnike u poljoprivrednoj proizvodnji . Bez đubriva kažu stručnjaci ne možemo ništa, u prilici smo da određeni hibrid ili sortu zamijenimo nekim-om drugim ukoliko ima bolje prednosti u proizvodnom rezultatu, što sa đubrivom nije slučaj jer kompletna poljoprivredna proizvodnja ne može se zasnivati bez NPK đubriva različitih formulacija,te azotnih đubriva čija je uloga presudna u prihrani usjeva.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *