U Srpskoj nije prijavljeno prisustvo virusa zapadnog Nila

Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske tokom ove godine nije prijavljeno prisustvo virusa zapadnog Nila, rekla je za Srnu epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Irena Špegar Drobac.

Ona je dodala da je prisustvo ovog virusa registrovano 2018. godine kada su prijavljena dva slučaja ove bolesti i 2014. godine kada je Institutu za javno zdravstvo prijavljeno 10 oboljelih.

Dropčeva je pojasnila da je groznica zapadnog Nila zarazno oboljenje virusnog porijekla koje se uglavnom prenosi ubodom vrste zaraženog komarca koja je odomaćena i kod nas.

Ona je dodala da su ptice prirodni domaćini virusa zapadnog Nila.

Virus zapadnog Nila sreće se u Africi, Evropi, Bliskom istoku, Sjevernoj Americi i zapadnoj Aziji, a ona kaže da se virus održava u prirodi u ciklusu koji uključuje prenos između ptica i komaraca, gdje ljudi, konji i drugi sisari mogu biti zaraženi.

Dropčeva je rekla da oko 80 odsto osoba koje su zaražene neće razviti simptome oboljenja, pa se tako kod jedne od pet zaraženih osoba razvija temperatura koja može biti praćena simptomima kao što su glavobolja, bolovi u tijelu, bolovi u zglobovima, povraćanje, dijareja ili osip.

Ona dodaje da se većina ljudi s ovakvom febrilnom bolešću oporavlja u potpunosti, dok se kod manje od jedan odsto inficiranih osoba javlja teža klinička slika bolesti koja zahvata centralni nervni sistem /encefalitis – upala mozga ili meningitis – upala moždanih ovojnica.

Dropčeva je navela da se teža klinička slika može razviti kod osoba bilo koje dobi, ali su pod većim rizikom osobe starosti preko 60 godina, kao i one sa već postojećim oboljenjima i stanjima poput karcinoma, dijabetesa, hipertenzije, bolesti bubrega i osobe sa transplantiranim organima.

“Procjenjuje se da premine jedna od 10 osoba koja razvije neurološke simptome”, kaže Dropčeva.

Ona je navela da je najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti izazvane virusom zapadnog Nila spriječiti ubod komarca prilikom boravka u prirodi koristeći repelente/insekticide na otkrivenim dijelovima tijela, nositi odjeću koja pokriva noge i ruke, te ne izlagati se komarcima u vrijeme perioda najintenzivnije aktivnosti.

Preventivno, kako navodi Dropčeva, ne preporučuje se izlazak u sumrak i u zoru, a savjetuje se uništavanje komaraca zaprašivanjem naseljenih područja, kao i smanjivanje broja komaraca u zatvorenom i otvorenom prostoru.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *