U Srpskoj još 123 osobe zaražene koronom

U Republici Srpskoj na virus korona pozitivna su još 123 lica, a prijavljeno je pet smrtnih slučajeva, podaci su Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Od novoinficiranih najviše ih je iz Banjaluke 22, potom Prnjavora 13, te Bijeljine devet, rečeno je na konferenciji za novinare Instituta.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković ocijenio je da je nastavljen kontinuitet nepovoljne epidemiološke situacije i dodao da je u pojedinim lokalnim zajednicama primjetno i pogoršanje.

“U skladu sa novim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, Institut je izmijenio protokol testiranja. U narednom periodu osobe kod kojih se na prvom testu utvrdi da su pozitivne na virus provešće u izolaciji 14 dana, a nakon toga neće biti retestiranja”, rekao je Zeljković.

On je pojasnio da će se nakon izolacije osoba smatrati izliječenom, u zavisnosti od kliničke slike.

Zeljković je najavio da je od naredne sedmice planirano da Institut počne sa komercijalnim testiranjem u vezi sa turističkim putovanjima građana.

On je ponovio apel građanima da se pridržavaju svih mjera koje su na snazi, te upozorio da privatna druženja predstavljaju najveći problem kada je riječ o širenju virusa korona.

Zeljković je upozorio da je i sve veći broj oboljelih lica srednje i mlađe životne dobi sa srednje teškom kliničkom slikom.

U Srpskoj je do sada potvrđeno 4.842 slučaja virusa korona, a preminulo je 169 lica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *