U Srbiji raspisani parlamentarni i lokalni izbori za 17. decembar /VIDEO/

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je danas vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar.

Vučić je danas potpisao Ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije izabrane 3. aprila 2022. godine koji stupa na snagu danom objavljeivanja u “Službenom glasniku” Srbije.

Vlada Srbije uputila je u ponedjeljak, 30. oktobra, prijedlog predsjedniku Republike da raspusti Skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U prijedlogu za raspuštanje parlamenta navedeno je da su se u posljednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kao i da je 11. septembra jedan broj opozicionih političkih stranaka takav zahtjev podnio predsjedniku Srbije.

Iz Vlade su pojasnili da bi održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbijedilo, između ostalog, “viši stepen demokratičnosti i smanjenje tenzija između suprotstavljenih opcija u društvu”.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić raspisao je za 17. decembar izbore za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Srbiji, među kojima je Beograd.

Orlić je pozvao sve građane i aktere da učestvuju na izborima kako bi društvo pokazalo pun demokratski kapacitet i dalo doprinos stabilnosti.

On je pozvao učesnike izbora da u predizbornoj kampanji govore o planovima i programima kako bi građani mogli da ih razumiju i glasaju na osnovu toga, te izrazio nadu da će neprikosnovenu volju građana iskazanu na izborima poštovati svi učesnici.

Orlić je rekao da odluka o raspisivanju izbora stupa na snagu objavljivanjem u “Službenom glasniku” od kada počinju da teku i rokovi za izborne radnje.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *