U sjemenskom krompiru iz Holandije otkriveni štetni organizmi

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz 6.250 kilograma sjemenskog krompira porijeklom iz Holandije zbog prisustva karantinski štetnog organizma, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Uzorkovanje je obavljeno prilikom pregleda pošiljke i na osnovu izvještaja o ispitivanju utvrđeno je prisustvo štetnog organizma meloidogine /Meloidogyne chitwoodi/, te je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naređen povrat pošiljaocu.

S obzirom na početak sjetvene sezone, inspektori su istakli da posebnu pažnju prilikom kontrola u spoljnotrgovinskom prometu usmjeravaju na kontrolu kvaliteta sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala, đubriva i drugog poljoprivrednog repromaterijala, što je osnovni preduslov za postizanje visokih i kvalitetnih prinosa.

“Imajući u vidu mjere koje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preduzima radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje i obezbjeđivanja podrške domaćim proizvođačima, cilj rada fitosanitarne inspekcije je da obezbijedi snažnu podršku domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji”, naglasili su iz Inspektorata.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *