U Semberiji četiri odsto obradivih površina pokriveno sistemima navodnjavanja

Zavidan posao urađen je do sada u Semberiji kada je riječ o izgradnji savremenih sistema navodnjavanja. Zalivnim sistemima do sada je pokriveno 2.000 hektara zemlje ili 4 odsto obradivih površina. Nadležni su postavili jasan plan kako bi se poljoprivredna proizvodnja sačuvala od suše, cilj je izgraditi sisteme kojima će biti obuhvaćeno 20 odsto oranica u Semberiji. Nastavlja se izgradnja sistema za navodnjavanje na lokalitetu sela Kojčinovac kod Bijeljine.

Kada sunce ljeti užari sembersku ravnicu, tada nastaju i problemi za očuvanje proizvodnje pod otvorenim nebom. Znala je suša u ovom poljoprivrednom kraju obrati dobar dio roda kako ratarica, tako i osjetljivog povrća, što je na muke i gubitke stavljalo proizvođače, ali i prerađivače koji su bili u deficitu sa domaćom robom, pa su bili više prinuđeni da se više okreću uvozu.

Sa sve češćim klimatskim promjenama navodnjavanje je postalo prijeka potreba, kako bi se usjevi sačuvali u najbitnijim fazama rasta i razvoja, a s tim i prihodi u poljoprivredi. Krenula su i ozbiljna ulaganja Vlade, resornog ministarstva i grada Bijeljina u moderne zalivne sisteme,pa je po ovom osnovu u Semberiju do sada uloženo 15 miliona maraka, od čega je grad uložio 1,2 miliona KM.

Zatim je 2019. godine savremeni sistem za navodnjavanje izgrađen i na lokalitetu Donjeg Crnjelova i ovim je omogućeno navodnjavanje 511 hektara obradive oranice.

Tokom prošle 2020. godine izvedeni su i dodatni radovi, Aneks 1 ugovora gdje je utorošeno 780.000 maraka uz učešće grada od 15 odsto, odnosno 120.000 KM.

Realizaciji ovih projekata iz oblasti navodnjavanja prethodilo je i donošenje određenih dokumenata koje je usvojila Vlada. Prvi, Studija održivog razvoja irigacionog sistema na području Srpske, usvojen je 2008. godine, time je obuhvaćeno i područje Semberije čime je predviđeno da se na ovom području 19.33 hektara bude pokrivreno navodnjavanjem, s tim da se 10.500 hektara oranice može navodnjavati iz kanalske mreže.

Trivković pojašnjava i zašto su sistemi za navodnjavanje prvo urađeni na lokalitetu Batkovića i Donjeg Crnjelova.

Da bi se pristupilo realizaciji projekata navodnjvanja trebalo je ispuniti i određene preduslove. Semberija je zahvaljujući osamdesetim godinama 20. vijeka imala uređena 32 hektara najkvalitetnijeg zemljišta putem komasacije, s kojom je uporedo urađeno oko 19.000 hektara kanalske mreže.

Tako je danas navodnjavanje obezbijeđeno za parcele površine 2.000 hektara u Semberiji, što je četiri odsto od ukupno raspoloživih poljoprivrednih površina.

Na tematskoj sjednici Skupštine Grada Bijeljina koja je bila posvećena stepenu realizacije projekata u gradu, izvještaj o realizaciji projekta navodnjavanja u Semberiji je usvojen. Gradska upravca će kaže gradonačelnik Bijeljine i ubuduće podržavati realizaciju projekata koji su značajni za razvoj poljoprivrede i sela.

Bez navodnjavanja poljoprivredna proizvodnja nije održiva i veoma teško će do konkurentnosti na zahtjevnom tržištu. Svedoci smo da se o navodnjavanju ranijih godina najviše govorilo kritički i to u vrijeme ekstremne suše. Zadnjih godina slika je po ovom pitanju sasvim drugačija jer se u navodnjavanje ulažu ozbiljna sredstva i takvi će projekti biti nastavljeni širom Srpske, kažu nadležni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *