U punom jeku kampanja žetve i otkupa, zavidan kvalitet semberske pšenice /VIDEO/

Junske vreline ozvaničile početak žetve pšenice u Semberiji. Prinosi od 6 do 8 tona po hektaru, kvalitet hljebnog zrna odličan. Novi Žitopromet u Bijeljini definisao je otkupnu cijenu pšenice od 36 feninga po kilogramu. Kvalitetnu pšenicu platiće za fening više.

Najveći obim posla na njivama pod strnim žitima donijela je ratarima u Semberiji posljednja dekada juna mjeseca. Usljed ekstremno visokih dnevnih temperatura sazrelo je zlatno klasje, pa u atarima padaju otkosi pšenice. Iako su junske vreline ubrzale zrenje, pšenica iz prvih rokova žetve odličnog je kvaliteta. Ratari zadovoljni i prinosom. Biće ovo kažu jedna prosječna proizvodna godina.

Na žitnim poljima smjenjivali su se traktori i kombajni. Na imanju Radića žetva se obavlja na oko 480 dunuma. Nivo vlage  u momentu kada se zahuktala žetva bio je oko 11 odsto, pa su uslovi za ovaj najvažniji ljetni posao idealni kažu proizvođači. Ipak, posao je prekinula julska kiša. Osavremenila se i mehanizacija uz podsticajnu podršku ministarstva poljoprivrede, pa su klimatizovane radne mašine umanjile teret junske vreline.

Godina je bila nešto teža ali i skuplja, zaključuju ratari svodeći rezultate proizvodnog ciklusa.

Svoje kapije za hljebno žito otvorio je bijeljinski gigant Novi Žitopromet, pa traktori i kamioni prepuni požnjevenog roda pristižu iz časa u čas kako sa semberskih njiva, tako i iz okolnih opština susjedne Srbije. Obradovalo je to kako ratare, tako i prevoznike žitarica.

Za prevoznike posla u sezoni žetve ima na pretek. Prinosi se kažu i oni u zavisnosti od lokaliteta kreću i do devet tona po hektaru.

Novi Žitopromet je izašao sa cijenom od 0,36 pfeninga po kilogramu, vjerovatno će kvalitetnija pšenica biti i nešto skuplja.

Najveći otkupljivač pšenice već je u svoje silose uskladištio zavidnu količinu ovogodišnjeg roda. Samo prvog dana otkupa za nekoliko radnih sati zaprimilu su više od 300 tona pšenice. Žitopromet se ovom kampanjom vraća staroj slavi.

Iako je pšenica pretrpjela ovih dana temperaturni šok u Novom Žitoprometu zadovoljni kvalitetom. Ratari će moći i besplatno da skladište pšenicu u njihovim silosima, te da je čuvaju jedan period.

U žetvi će kako je ranije najavljeno iz ministarstva na račune proizvođača pšenice leći i podsticaj od 300 KM po hektaru. Ta sredstva će dobro doći, kažu poljoprivrednici.

Ratari u Semberiji moćiće ove godine računati i na premiju od 0,2 pfeninga po kilogramu predate pšenice kroz podsticaj Agrarnog fonda za šta je namijenjen iznos od 400.000 KM.

Julska kiša prekinula je period junskih ekstremnih vrelina. Na kratko su padavine zaustavile i kombajne koji su bili na visini zadatka. Ipak, s obzirom da je učinak radova više nego dobar, očekuje se da će i ovi najvažniji poslovi u ratarstvu, sa kojima se žanje i eventualna zarada biti ekspresno završeni.

Stigao je i apel poljoprivrednicima iz resornog gradskog odjeljenja da ne spaljuju žetvene ostatke, u suprotnom predviđene su i kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *