U ovoj godini obezbijeđeno duplo više vakcina protiv gripa

Građanima Republike Srpske je, zahvaljujući donaciji Srbije, obezbijeđeno dodatnih 13.500 doza vakcine protiv sezonskog gripa, odnosno u ovoj godini ukupno 38.500 doza, što je duplo više u odnosu na ranije godine, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Iz Fonda su istakli da bi ova donacija trebalo da se što prije realizuje, jer je aktuelna epidemiološka situcija nepovoljna kako na ovim prostorima, tako i u svijetu.

U saopštenju je istaknuto da je donacija omogućena zahvaljujući dobroj saradnji između vlada i fondova zdravstvenog osiguranja Srbije i Srpske, odnosno da je to rezultat dogovora dvije vlade, u kojem je učestvovao i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i Republički fond zdravstvenog osiguranja Srbije.

Nakon što su vakcine protiv sezonskog gripa koje su bile obezbijeđene za građane potrošene u veoma kratkom roku, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti nabavka vakcina, nije uspio na tržištu da nabavi dodatne količine, Fond zdravstvenog osiguranja Srpske za pomoć se obratio nadležnim institucijama Srbije.

Iz Fonda su ukazali da je donacija proistekla iz dugogodišnjih dobrih odnosa Republike Srpske i Srbije i svih njenih institucija u okviru Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa, a prvenstveno dva fonda zdravstvenog osiguranja.


“I ova donacija potvrđuje neraskidive veze Srbije i Republike Srpske i da zajednički brinemo za naše građane kako Srpske, tako i Srbije”, istakli su iz Fonda.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske izražava zahvalnost predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao i ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru i Vladi Srbije, te direktoru Republičkog fonda zdravstvenog osigurnja Srbije Sanji Radojević Škodrić, za ne samo ovu izuzetno značajnu donaciju, već za brojne donacije zdravstvenom sistemu Srpske u periodu pandemije, ali i ranijih godina.

“Srbija je uvijek bila uz Republiku Srpsku i uvijek je pružala podršku našem zdravstvenom sistemu i našoj Republici, što se posebno istaklo u ovom periodu, kada se cijeli svijet bori sa virusom korona”, naglasili su iz Fonda.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nastaviće dobru saradnju sa zdravstvenim ustanovama i institucijama Srbije kako bi i ubuduće za osiguranike obezbjeđivali najbolju moguću zdravstvenu zaštitu u Srpskoj i Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *