U kapitalne investicije sredstvima Vlade i proizvođača biće uloženo oko 50 miliona KM /VIDEO/

Sezona je proljećnih radova, a s obzirom da je poandemija korna virusa zatvorila granice u problemima su se zbog nemogućnosti obavljanja poslova našli poljoprivrednici koji žive u Srbiji, a obrađuju njive u pograničnim područjima na teritoriji Republike Srpske.

Kako bi poljoprivrednicima olakšali posao, Republički Štab za vanredne situacije Republike Srpske, dozvolio je prelazak granice ali uz određene mjere i preporuke.

Ipak sa bh nivoa u istom danu uslijedilo je stopiranje ove odluke, a graničnoj policiji je naloženo da postupaju po odluci Savjeta ministara i ne puštaju poljoprivrednike da pređu granicu.

Sve nedoumice otklonjene su na sjednici Savjeta ministara dan kasnije. Donesena je odluka kojom je omogućen prelazak granice građana BiH i susjednih zemalja koji imaju poljoprivredno zemljište sa jedne i druge strane granice.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naveo da se dan ranije pojavio nesporazum između onoga što je utvrdio Republički štab za vanredne situacije Srpske i stavova koje je iznio ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić.

Vlada Srbije je prelazak poljoprivrednika iz BiH u Srbiju već ranije definisala.

Za poljoprivrednike u Srpskoj stigle su dobre vijesti iz ministarstva poljoprivrede, a kada su u pitanju kapitalne investicije. Iako je ove godine pristigao znatno veći broj zahtjeva za realizovanu nabavku traktora i priključnih mašina na gazdinstvima, što je znatno iznad sredstava koja su predviđena ovogodišnjim pravilnikom za kapitalne investicije, svi će biti subvencionisani u predviđenom iznosu, kako bi se doatno unaprijedila domaća poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj.

Na adresu ministarstva do momenta kada je zatvoren javni poziv za kapitalne investicije pristiglo je oko 1.450 zahtjeva poljoprivrednika koji su uredno izvšili ulaganje, kako bi osavremenili i tako dodatno olakšali poslove na imanjima.

Uprkos problemima koje je i u ekonomskom smislu prouzrokovala pandemija virusa korona, nadležni smatraju da sa investicijama ne treba stati. Sudeći prema stavu poljoprivrednika, mnogi su opredijeljeni da uz subvencije ministarstva ulaze u nove investicije.

Najviše novca, pokazuje statistika na osnovu zaprimljenih zahtjeva iz ove godine poljoprivrednici u Srpskoj su uložili u nabavku i modernizaciju radne mehanizacije.

Na veća sredstva Vlade i resornog ministarstva može računati i prerađivačka industrija u Srpskoj. Cilj je pripremiti prerađivače da budu spremni kako bi otkupili sve proizvode koje im poljoprivrednici budu ponudili ove godine.

U kapitalne objekte u Srpskoj biće investirano ove godine oko 50 miliona maraka, zahvaljujući ulaganjima proizvođača i subvenciji resornog ministarstva. Na ovaj način biće obezbijeđeno jačanje domaće poljoprivredne proizvodnje, dugoročna stabilizacija snabdijevanja domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i održavanje nivoa investicija u proizvodnji u uslovima vanrednog stanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *