Duvan će biti zasađen na 20 odsto manjoj površini nego lane /VIDEO/

Iako su kasnili sa sjetvom, proizvođači duvana u Semberiji i Posvini sve su prilike neće se ove godine suočiti sa prerastanjem rasada, koji uveliko stasava u plastenicima na sistemu hidroponije.

Biljke su u dobroj kondiciji, a iznošenje duvana iz rane sjetve na njive trebalo bi da počne 10. maja. Novina ove godine je, da su mnogi u Semberiji odustali od ovog posla, pa je ugovorena proizvodnja zasnovana na površini koja će biti za 20 odsto manja u odnosu na prošlu godinu.

Posljednje padavine olakšaće polove na njivama i duvanarima, koji da bi zasadili ovu industrijsku biljku moraju adekvatno pripremiti zemljište, čime se značajno obezbjeđuju bolji uslovi za rast i razvoj biljaka.

Od proizvodnje duvana uglavnom su odustali proizvođači iz Semberije, koji bez uslova navodnjavanja ne mogu ostvariti zavidne prinose i kvalitet lista duvana na njivama, za razliku od njih proizvođači u Posavini se sa ovim problemima ne suočavaju, pa su proizvodnju zasnovali u istom obimu.

Ipak, ima i onih koji na njivama uspiju ostvariti proizvodnju od 150 kilograma duvana po dunumu, na to im sleduje posebna premija od strane otkupljivača.

Za kvalitet duvana bitan je sam odabir sorte. Na ovim područjima uzgaja se duvan koji je prepoznatljiv po zlatno žutoj boji, koja uglavnom prodaje duvan.

S toga su veća i ulaganja po jednoj sušari, kako bi se obavio kvalitetan posao, s obzirom da i najmanja greška može proizvođače odvesti u gubitke, koji su česti na njivama u ovom poslu usljed nedostatka radne snage.

Preduzeće Duvan isporučilo je ovih dana sarajevskoj fabrici duvana, dio otkupljenog roda iz prethodnih godina. Međutim, već mjesecima unazad postavlja se isto pitanje, kakva je sudbina proizvodnje duvana na ovim prostorima ?

Šansa za održivost proizvodnje postoji ako uz bolje tržišne prilike i veću podsticajnu podršku.

Potrebno je i u ovoj proizvodnji ići ka ukrupnjavanju imajući u vidu činjenicu da se danas ovom proizvodnjom ne bavi zavidan broj poljoprivrednih proizvođača.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *