U julu prihod samo 10 miliona, a prošlog ljeta bio 280 miliona evra

Prihod od turizma u julu u Crnoj Gori će biti oko 10 miliona evra, a istog mjeseca prošle godine taj iznos je bio 280 miliona, što je pad za oko 96 odsto, procjena je turističkog sektora dok se čeka na zvanični rezultat.

Prema informacijama iz turističkog sektora, broj turista manji je za oko 92 odsto, broj noćenja po turisti smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosječna dnevna potrošnja turiste sa 77 na manje od 50 evra.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine to biti svega oko 200 000.

Broj noćenja je opao, kako objašnjavaju u turističkom sektoru, jer značajan procenat čine domaći gosti koji u hotele često dođu samo na produženi vikend.

Pad potrošnje se bilježi i zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca.

Većina luksuznih hotela, gdje su gosti na smještaj i ostale usluge dnevno trošili i hiljadu evra i time dizali prosjek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usljed borbe protiv širenja epidemije virusa korona, ništa bolje se ne očekuje ni u avgustu u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona evra.

Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma iznositi oko 650 miliona evra, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona evra već je evidentiran.

Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona evra, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu iznositi oko 270 miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *