U Janji otkriveno 80 migranata /VIDEO/

U bijeljinskom naselju Janja policija je danas zatekla 80 migranata, među kojima je bilo žena i djece i koji su predati Službi za poslove sa strancima. Prema podacima Fronteksa zapadnobalkanska ruta i dalje je najaktivniji smjer za migrante s Bliskog istoka i Azije koji žele da dođu do zemalja EU.

U bijeljinskom naselju Janja policija je danas zatekla 80 migranata, potvrđeno je Televiziji Arena  u Policijskoj upravi Bijeljina. U ovoj Policijskoj upravi kažu da su za osam mjeseci u ovoj godini evidentirana 42 migranta.

Migrante koji su se kretali iz pravca Zvornika primjetili su i mještani Janje i okolnih sela. Više desetina migranata primjećeno je jutros u Kojčinovcu.

U BiH u četiri privremena prihvatna centra smješteno je oko 2.000 ilegalnih migranata, a tom broju treba dodati i one koji nisu u centrima i koji su na određen način izvan sistema. Broj uočenih migranata je niži u odnosu na prethodni nadzor, ali se broj migranata registrovanih pri dolasku u BiH značajno povećava, što potvrđuje i veliki broj novih registracija u kampovima zabilježenim kroz “Smart kamp” aplikaciju, a suprotno maloj prisutnosti u kampovima.

To upućuje na to da se veliki broj registruje na kraći period kako bi dobio humanitarnu pomoć, te potom odmah nastavi putovanje prema EU, podaci su institucija BiH i Međunarodne organizacije za migracije /IOM/. Većina uočenih migranata 71,1 odsto od ukupnog broja izjavila je da je u Bosnu i Hercegovinu ušla iz Srbije i iz Crne Gore. Pritisak na naše granice je ogroman, kaže danas Aleksandar Vulin. Jedini način da migrantska kriza stane jeste da zemlje koje su cilj migranata već jednom donesu političku odluku, da li ih hoće ili ih neće, poručuje ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Teret svjetske ekonomske krize prvenstveno se prelama na siromašne zemlje, što će i povećati broj ljudi koji će pokušati da dođu, ističe Vulin i dodaje da Srbija neće dozvolitri da postane parking za migrante.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *