U gradu više od 7.000 bespravno izgrađenih objekata /VIDEO/

U Bijeljini je više od 7.000 nelegalnih stambenih objekata i grad je spreman za odgovornu i efikasnu primjenu Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, najavio je danas stručni savjetnik u gradskom Odjeljenju za prostorno uređenje Borjan Maksimović.

“Legalizacija nelegalnih objekata predstavlja jedan od najvećih urbanističkih problema u Republici Srpskoj, a u Bijeljini je veoma izražen, posebno zbog činjenice da je ovo jedan od centara u kojem se dogodio najveći priliv stanovništva izazvan ratnim dešavanjima prije tri decenije”, naveo je Maksimović.

Šef Odsjeka za legalizaciju u Odjeljenju za prostorno uređenje Dušan Savić pojasnio je da će građani imati obavezu da podnesu zahtjev za utvrđivanje legalnosti tih objekata i u postupku će dobijati odgovarajuće rješenje kojim se utvrđuje legalnost.

“Ovakvo rješenje je značajno, jer za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte do 400 metara kvadratnih mijenja građevinsku i upotrebnu dozvolu, dok za ostale objekte izgrađene do 1991. godine predstavlja zamjenu samo za građevinsku dozvolu i osnov za izdavanje, kasnije, upotrebne dozvole”, rekao je Savić.

U saopštenju iz Gradske uprave se navodi da će dozvola predstavljati dokaz o legalnosti objekta i osnov za upis takvih objekata u javne evidencije o nepokretnostima i kao takvi mogu biti dio pravnog prometa, prodaje, zalaganja, nasljeđivanja, čime će biti povećana i njihova vrijednost na tržištu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 14. septembra Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji predviđa da se omogući legalizacija individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *