U fokusu korekcija časova i predmeta za gimnazijalce

Cilj plana za reformu gimnazija u Republici Srpskoj, koji bi trebao da bude urađen ove godine, jeste korekcija broja časova na sedmičnom nivou i spiska predmeta po razredima, a postoji i mogućnost uvođenja novih predmeta, izjavio je direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović.

“Stručni tim koji će raditi na reformi gimnazija, ukoliko procijeni da za neke predmete u nekom od razreda treba da se poveća broj časova, sigurno će to uraditi, ali isto tako će u ostalim predmetima smanjiti broj časova jer ne želimo da broj časova na sedmičnom nivou preoptereti naše učenike”, rekao je Damjanović.

On je naveo da će stručni tim procijeniti da li je negdje potrebno uvesti novi predmet.

“Sagledaćemo situaciju da li ima potrebe uvoditi neke predmete ili zamijeniti stari novim”, rekao je Damjanović za “Nezavisne novine”.

On je dodao da je planirano da se ove godine uradi plan reforme i dostavi Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske na usvajanje.

Prema njegovim riječima, potreba za novom reformom gimnazija u Republici Srpskoj i te kako postoji, jer se 10 godina nisu mijenjali planovi, vršene su neke kozmetičke promjene, ali ništa konkretno.

“U posljednjih 10 godina došlo je do promjena pogotovo u informacionim tehnologijama, u načinu izvođenja nastave, tako da sve to moramo da uzmemo u obzir”, zaključio je Damjanović.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske rekli su da je akcionim planom sprovođenja reformskih aktivnosti u 2021. godini planirana izmjena nastavnog plana za gimnazije.

“Nakon toga će se sukcesivno raditi izmjena nastavnih programa sa fokusom na ishode učenja i kompetencije koje obezbjeđuju efikasan nastavak školovanja i cjeloživotno učenje”, kažu u nadležnom ministarstvu.

Direktor Gimnazije “Filip Višnjić” u Bijeljini Vladimir Šavija ističe da je potrebna reforma gimnazija u Republici Srpskoj, te da već deceniju gimnazije rade po sadašnjem programu.

“Ostale srednje škole skoro svake godine dobijaju interesantnije smjerove za učenike nego što ima gimnazija, jer mi godinama unazad imamo klasične opšte smjerove”, rekao je Šavija za “Nezavisne”.

Zamjenik direktora banjalučke Gimnazije Sandrijela Kasagić navela je da je nekoliko nastavnika ove škole uključeno u reformske timove za nastavne planove, ali da ih niko nije pitao za mišljenje ili za neki savjet u vezi sa reformom gimnazije.

Ona smatra da bi u cijeli proces reformi trebalo da budu uključeni, osim nastavnika, i učenici, ali i roditelji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *