U dvodnevnoj akciji dobrovoljnog davalaštva krvi 73 policajca /VIDEO/

Pripadnici bijeljinske Policijske uprave danas su počeli akciju dobrovoljnog davanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu Bijeljina povodom obilježavanja 4. aprila – Dana policije Republike Srpske.

Portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić rekla je novinarima da se očekuje da će danas i sutra 73 davaoca krv dati onima kojima je najpotrebnija, pokazujući tako humani aspekt policijske profesije.

Ona je istakla da bijeljinska Policijska uprava može da se pohvali da u svojim redovima ima ljude koje su 70 puta davali krv, kao i time da se ovaj trend prenosi na mlađe pripadnike koji se rado odazivaju ovim akcijama.

Načelnik Službe za transfuzijsku medicinu Bijeljina Snežana Gegić rekla je novinarima da su ove akcije izuzetno značajne i zahvalila u ime svih kojima će ova krv spasiti život i omogućiti ozdravljenje.

“Najavljeno je oko 70 davalaca. Važno je istaći da, osim učešća u ovoj i u akciji tokom ljeta koje su već tradicionalne sa policijom, tokom godine imamo svakodneve akcije policije i njihovo samostalno darivanje krvi. Za nas je to veoma značajno, jer tokom cijele godine imamo obezbijeđene potrebne rezerve krvi”, istakla je Gegićeva.

Ona je navela da su zalihe krvi u ovoj bijeljinskoj službi uvijek dobre, da nisu u deficitu ni sa jednom krvnom grupom, te da se mogu pohvaliti da pomažu sve bolnice u Republici Srpskoj, posebno u sjeveroistočnom dijelu.

“Od uzetih količina krvi i napravljenih komponenti za terapiju pacijentima, oko 60 odsto pošaljemo ka drugim ustanovama. Najveću količinu krvi obezbijedimo za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci jer se tamo liječe naši najteži pacijenti za čije je ozdravljenje potreban najveći broj krvnih komponenti”, rekla je Gegićeva.

Ona je napomenula da je najrijeđa krvna grupa AB negativna, te je samim tim najmanji i broj onih koji je imaju, odnosno kojima je potrebna.

Gegićeva je u ime svih zaposlenih u Zavodu za transfuzijsku medicinu Bijeljina čestitala policiji njihov praznik i poželjela dobro zdravlje, sreću i uspjeh na poslu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *