Predstava “Hrkači” Narodnog pozorišta Srpske otvorila Dane komedije /VIDEO/

Pozorišni festival “Dani komedije” sinoć je u Bijeljini otvorila predstava “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike Srpske, a do kraja marta biće prikazane još četiri predstave pozorišta iz Srbije i Republike Srpske.

Predstavu “Hrkači” pisao je i režirao Nikola Pejaković, reditelj Narodnog pozorišta Republike Srpske, a igraju prvakinja Narodnog pozorišta Srpske Nikolina Friganović, Miljka Brđanin, Ljubiša Savanović i Danilo Kerkez.

Savanović je na konferenciji za novinare uoči predstave rekao da ovaj komad govori o periodu zatvaranja u doba pandemije virusa korona kroz tragikomičnu prizmu, te predvidio dug pozorišni život “Hrkačima”.

Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske koji gostuju na festivalu komedije u Bijeljini pohvalili su rad najmlađeg u Srpskoj Gradskog pozorišta “Semberija” i založili se za otvaranje profesionalnih pozorišta i u manjim sredinama, ocjenjujući da Srpska ima potencijala za to.

Savanović je predložio da domaće pozorište ubuduće svojom predstavom otvara “Dane komedije”, a kao učesnik svih dosadašnjih bijeljinskih pozorišnih festivala komedije izrekao je niz pohvala za njihovu organizaciju i odličan odziv publike.

“Danas je izašla ovogodišnja selekcija `Sterijinog pozorja` u Novom Sadu – jednog od najvećih i najznačajnijih festivala u regionu, na kojem će se Narodno pozorište Republike Srpske predstaviti u takmičarskom programu predstavom `Gospođica` u režiji Đurđe Tešić”, najavio je on.

Savanović je za kolegu Kerkeza rekao da je u predstavi “Hrkači” napravio briljantnu ulogu i najavio ga kao budućnost glumišta u Republici Srpskoj i BiH.

Kerkez je naveo da su tokom zatvaranja zbog pandemije u društvu isplivale različite ljudske bolesti, fizičke i mentalne, a on glumi policajca koji je, poput mnogih koji tada nisu znali kako da reaguju, otišao predaleko.

Igor Bešlić, direktor Centra za kulturu “Semberija” koji je 22 godine organizator “Dana komedije”, najavio je pet fantastičnih predstava sa izuzetnim glumcima iz Srbije i Republike Srpske.

“Dodijelićemo nagrade za najbolju predstavu, te najboljeg glumca i glumicu. Predsjednik žirija je reditelj Duško Tuzlančić, a u žiriju su i zamjenik direktora Centra za kulturu Jovan Gajić i Sonja Spivak, glumica i direktor Narodnog teatra u Poljskoj”, rekao je Bešlić.

Prema njegovim riječima, pozorišni festival prati i glumačka radionica za najmlađe Bijeljince.

Na festivalu će biti odigrane predstave “Veliki talas” pozorišta “Areus art” iz Vranja, “Šta je sobar video” Agencije “Scena” iz Beograda, “Šećer je sitan, osim kad je kocka” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke i “Sportsko srce” beogradskog “Zvezdara teatra”.

Pokrovitelji “Dana komedije” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradska uprava Bijeljina.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *