U Donjoj Trnovi obilježen 79 godina od ustanka protiv fašizma

U Donjoj Trnovi, kod Ugljevika, danas je obilježeno 79 godina od dizanja ustanka protiv fašizma polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju palim borcima Narodnooslobodilačkog rata.

“U kosturnici ovog spomen-parka iz Drugog svjetskog rata pohranjeni su posmrtni ostaci 567 palih boraca, a na mermernim pločama upisana su imena 3.278 palih boraca i žrtava iz NOR-a”, rekao je predsjednik SUBNOR-a Ugljevik Ratko Đurković.

On je istakao da spomenik simbolizuje zajedničku borbu partizana iz Vojvodine, Srema i Istočne Bosne, a žrtve čija su imena uklesana u kamenu uglavnom su bili ranjenici nad kojima je zločin izvršila 13. SS Handžar divizija.

Vijenac je položio načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je naglasio da Donja Trnova simbol borbe za slobodu.

“Ovdje je rođen srpski pjesnik i guslar Filip Višnjić koji je pjesmama opjevao borbu srpskog naroda za slobodu od Turaka, kao i Prvog srpskog ustanka. Mještani ovog kraja bili su na strani pravde i Srbije tada u borbi protiv Austrougarske, a posebno 1941. godine su se iskazali u borbi protiv fašizma”, rekao je Perić novinarima.

Perić je napomenuo da je u Donjoj Trnovi rođen heroj odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Vojske Republike Srpske Milan Jović koji je život dao za slobodu srpskog naroda.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srpske, potpredjednik SP Dalibor Stević istakao je da je srpski narod bio jedan od najsnažnijih stubova Evrope u borbi protiv fašizma.

“Veoma je bitno njegovati sjećanja na antifašizam i prenositi mlađim generacijama, a jasno da kažemo da je srpski narod od svih naroda bivše Jugoslavije ubjedljivo dao najviše žrtava u toj borbi”, rekao je Stević.

Ove godine nije bilo organizovano masovnije okupljanje poštovalaca antifašističke borbe zbog mjera borbe portiv korona virusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *